Trainees openbaar bestuur | Berenschot

Trainees richten zich op uiteenlopende vraagstukken binnen het openbaar bestuur

Nieuws
Trainees uiteenlopende vraagstukken openbaar bestuur

Deel dit nieuwsartikel

Datum

25 november 2022

Leestijd

3 minuten

Voor het oplossen van allerlei maatschappelijke vraagstukken zijn veel ogen gericht op het openbaar bestuur. De druk op de overheid neemt dan ook steeds verder toe. Onlangs zijn Robin van Beijnhem, Hugo Geurts, Milan Terwisscha, Sebastiaan de Voogd, Nino Klein, Else de Boer en Imre Teunissen binnen Berenschot gestart als trainee. Zij gaan in uiteenlopende deelgebieden op zoek naar oplossingen.

Over landsgrenzen heen

Robin wil ervoor zorgen dat Nederlandse overheidsorganisaties aansluiting weten te vinden bij de Europese Unie. “Maatschappelijke problemen trekken zich niets aan van landsgrenzen. We zullen steeds intensiever in Europees verband moeten samenwerken en beleid vanuit Brussel heeft in toenemende mate invloed op wat zich in Nederland afspeelt. Daar help ik organisaties graag bij.”

Robin heeft voor Berenschot gekozen om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. “Hier krijg ik de mogelijkheid om onder goede begeleiding van inspirerende collega’s te werken aan de grote maatschappelijke vraagstukken.”

Robin van Beijnhem

 • Opleiding: Master European Studies, Public Policy & Administration, Maastricht University

 • Vrije tijd: koken, podcasts luisteren tijdens het wandelen, en hardlopen

De regio als overheidslaag

Hugo ziet dat de regio een steeds belangrijkere rol speelt in het aanpakken van maatschappelijke opgaven. Hij wil graag onderzoek doen naar en adviseren over een toekomstbestendige overheid. “Door samenwerking en innovatie te stimuleren, wil ik het oplossend vermogen van de overheid vergroten.”

Ook hij vindt het mooi en belangrijk om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. “Daarnaast kan ik mij bij Berenschot op persoonlijk en professioneel vlak snel en goed ontwikkelen.”

Hugo Geurts

 • Opleiding: Bachelor en master Bestuurskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam; master Planologie, Universiteit Utrecht.

 • Vrije tijd: hockey (MHV Maarssen, heren 1), muziek, skiën en het nieuws volgen

Uitvoeringscapaciteit essentieel

Milan onderstreept het belang van de uitvoeringscapaciteit binnen de overheid. “Het is een grote uitdaging om voldoende tijd, aandacht en middelen vrij te maken voor de uitvoering van het gemaakte beleid. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk tot oplossingen komen.”

Daarnaast wil Milan publieke organisaties helpen zich blijvend aan te passen aan wat de samenleving vraagt. “Bij voorkeur door projecten uit te voeren op het snijvlak tussen bestuurscultuur, governance, organisatie-inrichting en samenwerking.”

Milan Terwisscha

 • Opleiding: MSc Publiek Management, Erasmus Universiteit Rotterdam
 • Vrije tijd: hardlopen, squashen, lezen en borrelen

‘Somewheres’ meenemen

Volgens Sebastiaan staat het openbaar bestuur voor een grote uitdaging: het terugwinnen van het vertrouwen van de samenleving. “Daarbij dienen ook de ‘somewheres’ vertegenwoordigd te worden, die hun stem dreigen te verliezen. Door vraagstukken met een multidisciplinaire blik te bekijken, wil ik partijen bij elkaar brengen.”

Binnen Berenschot ziet Sebastiaan veel gemotiveerde experts. ”Ik ben omringd door waanzinnig slimme adviseurs die gedreven worden door een gedeeld maatschappelijk doel. Dat spreekt me erg aan.”

Sebastiaan de Voogd

 • Opleiding: Political Economy, Universiteit van Amsterdam

 • Vrije tijd: hardlopen, koken en naar de film

Kloof burgers en politiek

Volgens Nino zorgt de versplintering in de maatschappij voor vervreemding en extremistische denkbeelden. “Het verkleinen van de kloof tussen burgers en politiek moet hoog op de agenda staan. Daarom lever ik graag een bijdrage aan projecten die Nederland veiliger maken. Bijvoorbeeld door crisisevaluaties uit te voeren en te kijken op welke onderdelen organisaties zich kunnen verbeteren.”

Het werken in uiteenlopende projecten bij Berenschot noemt Nino waardevol. “Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling om uit te groeien tot een topadviseur.”

Nino Klein

 • Opleiding: International Relations, Universiteit van Amsterdam
 • Vrije tijd: sport en reizen

Menselijke maat

Ook Else vindt het van belang dat iedereen zich gehoord voelt. Daarom wil ze ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen betrokken worden bij het formuleren van maatschappelijke opgaven Op die manier hoopt ze draagvlak te creëren, ook wanneer de uiteindelijke collectieve opgave niet overeenkomt met alle individuele belangen. “In tijden van digitalisering en automatisering is het zaak oog te houden voor de menselijke maat.”

Het werken met intrinsiek gedreven collega’s in multidisciplinaire teams spreekt haar erg aan. “Dat maakt Berenschot een prikkelende en uitdagende omgeving om in te werken.”

Else de Boer

 • Opleiding: Rechtsgeleerdheid
 • Vrije tijd: piano (klassiek), lezen, schrijven

Onrust en druk

De onrust binnen en druk op de politiek maken het volgens Imre nog moeilijker om vraagstukken op te lossen. “Vanuit mijn brede studieachtergrond in bestuurskunde, rechten, sociologie en psychologie wil ik de grote uitdagingen in het openbaar bestuur helpen oplossen, vanuit zowel de technisch-organisatorische als de menselijke kant”, vertelt ze.

Imre vindt het leuk dat ze vanaf de eerste dag al volledig meedraait in opdrachten. “Het traineeship biedt de mogelijkheid ervaringen te delen met medetrainees die tegen dezelfde vragen en uitdagingen aanlopen. Dit is voor mij erg waardevol voor de overgang van studeren naar werken.”

Imre Teunissen

 • Opleiding: Publiek Management, Erasmus Universiteit Rotterdam en Conflict Studies and Human Rights, Universiteit Utrecht
 • Vrije tijd: fietsen, hardlopen, filmhuis
Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief