Binnen mijn werk als Klimaattalent pas ik dankzij mijn interdisciplinaire opleiding niet alleen sociale, maar ook natuurwetenschappelijke inzichten toe op de uiteenlopende vraagstukken die ik bij mijn opdrachtgevers tegenkom. Vooral de vraagstukken rondom het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving spreken mij aan – zowel klimaatmitigatie als klimaatadaptatie. Zo hielp ik provincie Noord-Holland bij het opzetten van de Noord-Hollandse Klimaataanpak: een strategisch beleidsprogramma gefocust op broeikasgasreductie.
Tijdens mijn internationale master woonde ik in vier verschillende Europese landen, waardoor ik me flexibel en assertief heb leren opstellen. Dit zorgt er nu voor dat ik me nieuwe situaties en contexten snel eigen maak. Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig, en neem ik graag een kijkje in andere keukens – gedetacheerd werken past daar uitstekend bij. Door mijn achtergrond begrijp ik dus hoe belangrijk het is om een wereldwijde duurzame ontwikkeling te realiseren en die ontwikkeling toegankelijk te maken voor iedereen.
Na de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 gaf de nieuwe coalitie in de provincie Noord-Holland aan als organisatie een ambitieuzer klimaatbeleid te willen voeren. “Het is voor het eerst dat we ons committeren aan landelijke klimaatdoelen en dat we daarop sturen”, aldus Roos van Os van den Abeelen, coördinator van het team Klimaat binnen de sector Gezonde Leefomgeving en Klimaat (GLK) bij de provincie.
Via Berenschot Klimaattalent kunt u tijdelijk jonge, hoogopgeleide klimaattalenten inzetten bij het uitvoeren van projecten om de transitie naar een duurzaam, circulair en klimaatneutraal Nederland te versnellen. Alle klimaattalenten hebben affiniteit met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord. We stellen onze klimaattalenten graag aan u voor. Dit keer aan het woord: Femke van der Zaag.