Gemeentelijke processen automatiseren met RPA | Berenschot

Dienst

Gemeentelijke processen automatiseren met RPA

Handmatige en foutgevoelige administratieve processen maken het soms lastig om burgers tijdig en goed te bedienen. Tegelijkertijd blijven stapels werk liggen. Processen automatiseren met een digitale assistent biedt dan uitkomst.
Gemeentelijke processen automatiseren met RPA

RPA voor gemeenten

Bij het verbeteren van processen in het openbaar bestuur gaat vaak veel tijd verloren met routinematig, foutgevoelig werk. Denk aan het verwerken van mutaties, het controleren van documenten of het ophalen en verwerken van gegevens uit verschillende systemen. 

Om dit slimmer te organiseren, zetten we samen met technologiepartner Yarado in op robotic process automation (RPA). Daarbij neemt een digitale assistent repetitieve taken over en ontstaat er meer ruimte voor betere dienstverlening.

Voorbeeldcases RPA in gemeenten

In elke gemeentelijke organisatie is met RPA in tientallen processen direct winst te behalen, met name in administratieve en repetitieve werkzaamheden. Denk aan het het inzetten van RPA bij het:

  • verwerken van Wmo- en Jeugdwet-meldingen
  • automatisch versturen van herinneringen of brieven
  • verwerken van mutaties in basisregistraties
  • controleren van declaraties en facturen
  • overnemen van gegevens tussen applicaties
Meer weten?

Stel een vraag of bel ons direct.

Stuur een vraag
Wat we bieden

Snelle RPA-implementatie zonder grote investeringen

Onze aanpak is gericht op het behalen van snel en duurzaam resultaat, met draagvlak in de organisatie. Hierbij werken we samen met technologiepartner Yarado, specialist in toegankelijke RPA-oplossingen. Door medewerkers die met RPA gaan werken vanaf het begin actief te betrekken en te laten meedenken, groeit het enthousiasme en wordt de nieuwe werkwijze sneller omarmd.

Voor het implementeren van RPA bij gemeenten doorlopen we de volgende stappen:

1. Taken identificeren

Met een geautomatiseerde scan brengen we processen en systeemkoppelingen in kaart, en bepalen we welke processen het meeste tijd in beslag nemen.

2. Taken automatiseren

In nauwe samenwerking met uw team bootsen we deze taken na met behulp van software, waarbij we exact kopiëren wat er op het scherm wordt uitgevoerd.

3. Medewerkers betrekken

Wij zorgen dat de techniek landt in de organisatie. Medewerkers worden meegenomen in het proces, waardoor acceptatie en gebruik vanzelfsprekend worden.

4. Uitrollen en verankeren

Na een succesvolle eerste implementatie bouwen we samen verder. U bepaalt het tempo, wij zorgen voor de begeleiding en de technologie.

“De digitale assistent neemt medewerkers repetitieve taken uit handen, waardoor ze meer tijd krijgen voor werk dat echt waarde toevoegt. Dit vergroot het werkplezier, verkleint de kans op fouten en biedt teams de ruimte om zich te richten op ontwikkeling en vernieuwing.”

– Lucas Harbers, managing consultant Berenschot