Programmamanagement hightech cluster | Berenschot cases

Programmamanagement hightech cluster

Case
Programmamanagement hightech cluster

Deel deze case

Datum

15 januari 2019

Opdrachtgever

Innovatie Cluster Drachten

Noord-Nederland kent veel hightech bedrijvigheid. Vijf jaar geleden hebben zes bedrijven een eerste stap gezet om te gaan samenwerken op het gebied van technisch talent en het verankeren van bedrijven in de regio. Het Innovatie Cluster Drachten (ICD) was geboren. Anno 2018 werken achttien hightech bedrijven met 3.800 werknemers samen aan veertig onderwerpen. Berenschot ondersteunt hen bij het inrichten van een compleet ecosysteem van hightech bedrijven (en bedrijvigheid) met vier samenwerkingsdoelstellingen: het boeien en binden van technische werknemers, kennis delen, faciliteiten delen, R&D-bedrijven, de regio en het cluster nationaal op de kaart zetten. Hierbij wordt regionaal bovendien met twaalf andere organisaties samengewerkt.

Tweejarenkalender

De aanpak is te omschrijven als een vorm van klassiek programmamanagement waarin veertig collectieve projecten naast elkaar lopen om genoemde ecosysteemfuncties in te vullen. Dit doen we met de zogenaamde tweejarenkalender. In 2018 is vooral vooruitgedacht richting de vierde periode van 2019-2020.

Succesvol doe-cluster

Dit resulteerde in een voortzetting van de samenwerking voor de komende vier jaar (€ 14,2 miljoen), met acht R&D-projecten ter waarde van € 8,4 miljoen. Het ICD wordt inmiddels regionaal en nationaal herkend en erkend als een succesvol doe-cluster.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?