Wie past in mijn hybride werkende team? | Berenschot blog

Wie past het beste in mijn hybride werkende team?

Blog
Wie past het beste in mijn hybride werkende team?

Deel deze blogpost

Datum

24 juni 2021

Leestijd

3 minuten

Wij zijn momenteel op zoek naar een nieuwe collega voor ons team, dat bestaat uit zelfstandige, ervaren en op elkaar ingespeelde professionals. Zo iemand moet beschikken over de kwaliteiten om het vak van adviseur goed te kunnen uitoefenen en zich daarnaast ook snel thuis voelen in een omgeving waar hybride werken de klok slaat. Als team staan wij klaar om onze nieuwe collega een goede ontvangst en onboardingperiode te geven, live én op afstand. Maar als leidinggevende stel ik mijzelf ook de vraag: waar kan ík extra op letten om onze nieuwe collega ook in het hybride tijdperk goed te laten landen? Moeten mijn collega’s en ik ook anders selecteren?


Kilian Wawoe formuleert in ‘Het Corporate Brein’ drie kernelementen van werkmotivatie, waar we in het selectieproces extra aandacht aan kunnen besteden:

Groei

Onze enige zekerheid is dat we niet zeker weten hoe ons werk er over een paar jaar uitziet, vanwege alle technologische en digitale ontwikkelingen en veranderende vormen van samenwerken. Om als fris gestarte collega te kunnen groeien, zijn twee eigenschappen van belang: verandervermogen en lerend vermogen.


Daarom zoeken we een professional die maximaal wendbaar is en beschikt over verandervermogen om zich aan te passen aan de veranderingen in het werk nu en straks. Maar in het selectiegesprek zullen wij minstens zo veel nadruk leggen op iemands intrinsieke motivatie om zich te ontwikkelen én zijn/haar lerend vermogen. Hulp en begeleiding is namelijk minder makkelijk voorhanden als je niet iedere dag fysiek naast een collega zit. Ook logische leermomenten, zoals toevallige ontmoetingen of het meeluisteren met anderen, komen in een hybride werkomgeving minder vaak voor. Als team zijn wij hier extra alert op, zodat genoeg collega's online of live hulp aanbieden. Bij voorkeur verwelkomen we straks een collega die zelf actief dergelijke leermomenten gaat creëren, om te kunnen groeien binnen ons team en als adviseur.

Steun van anderen blijkt een goede voorspeller of we tevreden zijn met ons werk, en vormt ook een buffer tegen stress en burn-out - Kilian Wawoe

Autonomie

“Autonomie is prettig voor wie zijn of haar vak goed beheerst, maar kan funest zijn voor degenen die dat niet kunnen”, zegt Kilian Wawoe. Voor een nieuwe collega ligt hier dus een uitdaging: hoe kan iemand zo snel mogelijk autonoom werken wanneer collega’s van wie hij/zij wil leren, niet altijd binnen handbereik zijn? Natuurlijk fungeert ons team als vangnet en zullen we er alles aan doen om hem/haar zo snel mogelijk op weg te helpen. Als leidinggevende heb ik er immers ook belang bij dat onze nieuwe collega snel zelfstandig aan de slag kan. Maar hij/zij zal ook zelf de durf en onafhankelijkheid moeten hebben om initiatief te tonen, en het zelfvertrouwen om zich uit te spreken en zelfstandig een weg te vinden. Enige stressbestendigheid is ook wenselijk. Na een hele dag Teams-meetings met formele agenda’s zal iemand zich vaker eenzaam voelen, zeker wanneer hij/zij iedereen nog niet zo goed kent. Of als hij/zij er even niet uit komt en het lastig vindt om hulp te vragen.

Verbondenheid

Zoals Kilian Wawoe schrijft: “Steun van anderen blijkt een goede voorspeller of we tevreden zijn met ons werk, en vormt ook een buffer tegen stress en burn-out.” Een nieuwe collega komt bij ons in ieder geval in een warm bad terecht. Maar ook dan blijft het belangrijk om zelf actief de verbinding te zoeken. Contactmomenten verlopen immers niet alleen meer fysiek en spontaan maar moeten bewust gecreëerd worden om verbondenheid te voelen. Eigenschappen als verbinding leggen én verbinding maken zijn belangrijker dan ooit om goed te landen in een hybride werkomgeving. Voor ons team zoeken we dan ook naar een collega die lef en initiatief toont om contact te leggen en te netwerken, maar ook de sociale antenne en het samenwerkingsvermogen heeft om te verbinden.

Afbeelding - Hybride werkende team

Als team zullen we de nieuwe collega met open armen ontvangen en juist in de beginperiode extra aandacht besteden aan groei, autonomie en verbondenheid, zodat hij/zij goed bij ons landt in het hybride tijdperk. Voor mij als leidinggevende is het echter ook prettig om op voorhand te weten of een kandidaat over deze eigenschappen beschikt. Een goed gesprek, live of online, kan daarbij helpen als je let op bovengenoemde eigenschappen. Voor diepgaander inzicht in de sociale antenne, de zelfverzekerdheid, het verandervermogen én lerend vermogen van iemand om zich snel thuis voelen in een hybride werkomgeving, ligt een assessment voor de hand of een instrument als onze Hybride-werken-scan. Dat geeft beide partijen inzicht en vergroot de slaagkans – voor, tijdens en na corona – van een succesvolle samenwerking.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor de nieuwsbief