Landelijke en regionale ontwikkelingen rond de doelgroepen waarvoor de gemeente Enschede verantwoordelijk is, vormden de aanleiding om de lokale sociale arbeidsmarktinfrastructuur in kaart te brengen en te analyseren, met als doel een meerjarenvisie 2025–2035 op te stellen.
“Om de analyse op korte termijn gereed te krijgen, zochten we eind 2024 een onafhankelijke externe partij om ons hierbij te ondersteunen”, vertelt Els Zwaferink-Mulders, projectleider bij de gemeente Enschede. “De keuze viel op Berenschot, dat in opdracht van het ministerie al onderzoek had gedaan naar de sociale arbeidsmarktinfrastructuur en daardoor goed bekend was met de materie.”
Vertaling naar lokale situatie
Naast die landelijke betrokkenheid en bewezen deskundigheid noemt Coloma Ebbes, beleidsadviseur bij de gemeente Enschede, een derde reden om de SWOT-analyse door Berenschot te laten uitvoeren. “Het feit dat dit gebeurt door een externe, neutrale partij, leidt tot minder gekleurde uitkomsten.” Voor de analyse keek Berenschot zowel extern naar landelijke ontwikkelingen als intern naar lokale omstandigheden. Dat laatste aan de hand van gesprekken met medewerkers van verschillende afdelingen van de gemeente, zoals werkgeversdienstverlening, de werkzoekendenbegeleiders, teams die jongeren en statushouders ondersteunen en het werkontwikkelbedrijf DCW. “Berenschot analyseerde wat de landelijke ontwikkelingen betekenen voor de sociaal-economische situatie in Enschede en gaf aanbevelingen voor het vervolg.”
Zelf zie ik Berenschot als een onafhankelijke, kritische collega, met wie we steeds samen opgetrokken zijn
- Els Zwaferink-Mulders, projectleider gemeente Enschede
Nieuwe input
Dat Berenschot landelijk al een kijkje in de keuken van meerdere gemeenten heeft kunnen werpen, leverde nieuwe input op. “Ze spiegelden soms, door te vertellen hoe andere gemeenten het aanpakken, gaven verschillende voorbeelden en vroegen dan of we daar weleens aan gedacht hadden”, verklaart Zwaferink. “Zelf zie ik Berenschot als een onafhankelijke, kritische collega, met wie we steeds samen opgetrokken zijn.” Daarnaast verzorgde Berenschot het afstemmingsoverleg en de eindpresentatie aan de stuurgroep.
Toekomstbestendige inrichting
Medio april van dit jaar zijn de resultaten van de SWOT-analyse opgeleverd, inclusief een prognose van de ontwikkeling in aantallen en de bijbehorende financiering per arbeidsmarktdoelgroep. “Met deze input is het nu aan de gemeente zelf om keuzes te maken over de aanpak en inzet van de impulsmiddelen vanuit het Rijk”, geeft Ebbes aan. Ook zij heeft de samenwerking met Berenschot als prettig ervaren. “Korte lijnen, afspraken worden nagekomen en stukken tijdig opgeleverd.” Samenvattend spreken beiden van een mooie basis. “We hebben beter in beeld wat er op ons afkomt en wat we te doen hebben. Op die manier kunnen we de inrichting van onze sociale arbeidsmarktinfrastructuur en het werkontwikkelbedrijf DCW toekomstbestendig houden.”