Whitepaper De kracht van diversiteit in het toezicht | Berenschot

Whitepaper De kracht van diversiteit in het toezicht

Artikel
Whitepaper De kracht van diversiteit in het toezicht

Deel dit artikel

Datum

20 juli 2021

Leestijd

1 minuut

De beste vorm van samenwerking ontstaat vanuit verschillende denkbeelden, visies en persoonlijkheden. Het belang van een heterogeen samengesteld bestuur en toezicht wordt zowel in de wetenschappelijke literatuur als in de maatschappij steeds breder erkend.

Ervaringen met diversiteit

Voor dit whitepaper spraken we dertien vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond, die een toezichthoudende rol ambiëren of vervullen. Wat zijn hun ervaringen met diversiteit in de raad? Wanneer is de dynamiek in een raad succesvol dankzij de goede samenwerking tussen (culturele) verschillen? En welke obstakels staan in de weg?

Specifiek deze groep vormt een belangrijke toevoeging aan raden die tot nog toe voornamelijk ouder, man en westers in achtergrond zijn. Enerzijds lijken deze vrouwen moeilijker op de radar te verschijnen, terwijl zij wel de potentie hebben een goede toezichthouder te zijn. Anderzijds is het mogelijk dat zij de functie wel ambiëren, maar belemmeringen ervaren tijdens de sollicitatieprocedure of binnen de dynamiek van een raad.

De rode draad uit de interviews staat in dit whitepaper beschreven. Zowel succesverhalen als ideeën voor verbetering passeren de revue en vormen belangrijke aandachtspunten voor verandering. Het is onze overtuiging overtuiging dat verschil in diversiteitsdimensies kan leiden tot verbeterde samenwerking mits er een inclusieve cultuur heerst.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?