Klimaattalent Nikki Nicolai vertelt | Berenschot blog

Klimaattalent Nikki Nicolai vertelt: nieuwe organisatie, zelfde passie

Blog
Klimaattalent Nikki Nicolai vertelt: nieuwe organisatie, zelfde passie

Deel deze blogpost

Datum

22 februari 2023

Leestijd

2 minuten

“Leuk waar jij mee bezig bent, maar hoe gaat dat er in de uitvoering uitzien dan?” Deze vraag stelde mijn vader mij toen ik hem vorig jaar enthousiast vertelde over mijn opdracht binnen de strategieafdeling bij een energienetbeheerder. Binnen deze afdeling waren wij bezig met het plannen van het toekomstige energiesysteem. Zijn vraag zette mij aan het denken, want waren die plannen eigenlijk wel uitvoerbaar? Een nieuwe opdracht voor de Koninklijke Bouwend Nederland biedt me de kans op zoek te gaan naar het antwoord.

Elkaars talen begrijpen

Koninklijke Bouwend Nederland is de vereniging van bouw- en infrabedrijven en met 4.800 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. Sinds januari ben ik daar als adviseur markt en overheid werkzaam bij de vakgroep ondergrondse netwerken en grondwaterbeheer. Deze vakgroep vertegenwoordigt leden die de kabels, leidingen en buizen in de grond aanleggen en onderhouden. Vanuit mijn functie doe ik onderzoek naar duurzaamheidsbeleid en de match met de expertise van onze leden. Ook sluit ik aan bij initiatieven om de samenwerking in de keten te verbeteren, wat uiteindelijk nodig is om de energietransitie te kunnen versnellen. In deze initiatieven komen de wereld van de bouw en de (energie)netbeheerder samen. Een interessant speelveld, want de energietransitie vereist een nieuwe manier van denken en werken. Binnen, buiten en tussen organisaties. Hierdoor wordt het nog belangrijker om de perspectieven van anderen te begrijpen en elkaars taal te verstaan.

 

Wat ik als Klimaattalent leer

Bij Berenschot Klimaattalent werken we gedurende drie jaar in verschillende organisaties. Hierbij leren we de organisaties niet alleen van buitenaf, maar vooral van binnenuit kennen. Daardoor zijn we goed in staat om vanuit verschillende perspectieven en rollen te denken. Hoewel ik pas een maand binnen ben bij Bouwend Nederland, kan ik dankzij het jaar bij de energienetbeheerder nu al hun perspectief begrijpen en meerwaarde creëren. Ook handig: termen zoals LS, MS, transportschaarste en netcongestie hoeven ze me niet meer uit te leggen.

Wat mij tot nu toe het meeste opvalt is dat organisaties wellicht een ander jargon gebruiken, maar tegelijkertijd niet zo heel veel van elkaar verschillen. De mensen die ik tegenkom, werken stuk voor stuk vol passie om de energietransitie te doen slagen.

 

Mocht je hier een keer over door willen praten, neem dan gerust contact met mij op via n.nicolai@berenschot.nl

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief