Gaming als katalysator voor transformatie | Berenschot cases

Lira: Gaming als katalysator voor transformatie

Case
Lira: Gaming als katalysator voor transformatie

Deel deze case

Datum

18 december 2020

Opdrachtgever

Anoniem

Bij een onderdeel van een grote organisatie was de leverbetrouwbaarheid sterk teruggelopen; de doorlooptijd van het afhandelen van klanten was te veel toegenomen en niet onder controle. Om deze ontwikkelingen een halt toe te roepen, is Berenschot gevraagd de organisatie te helpen een veranderproces in gang te zetten om de problemen zelf op te lossen.

Gezamenlijke ontwerpsessies

Om veranderprocessen bij klanten in beweging te krijgen en te houden, maakt Berenschot regelmatig gebruik van gaming. Bijvoorbeeld tijdens ontwerpsessies om management en medewerkers gezamenlijk actief te laten nadenken over een nieuwe werkwijze of structuur in een simulatie. Gaming is ook zeer geschikt om een nieuw ontwerp uit te leggen, te optimaliseren en ermee te oefenen. In alle situaties zorgt dit instrument voor begrip, vaart en enthousiasme in de deelnemersgroepen.

Beproefd spel

Een spel of simulatie op maat blijkt zeer effectief, en tegelijkertijd echter ook arbeidsintensief. Daarom zet Berenschot ook standaard spellen in, die door de manier van spelen ook zeer goed de specifieke situatie kunnen simuleren. Lira is zo’n een spel dat al vele jaren bij ons in gebruik is. Inmiddels hebben er naar schatting al zeker driehonderd groepen aan meegedaan.

Nieuwe kijk

In dit geval leerde het organisatieonderdeel dankzij Lira een nieuwe gestructureerde manier om naar hun eigen product, processen en organisatie te kijken. Daarmee kunnen zij nu in hun eigen specifieke situatie de performance verbeteren met een nieuw ontwerp. Het spel is daarmee een onmisbaar element geworden in de verandering. In de groep is overtuiging en het nodige enthousiasme ontstaan, en bovenal zullen ze met de geleerde aanpak (een gemeenschappelijke taal) vervolgstappen kunnen zetten in hun transitie. 

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?