Gefundeerde groeistrategie voor Neways | Berenschot cases

Gefundeerde groeistrategie voor Neways

Case
Gefundeerde groeistrategie voor Neways

Deel deze case

Datum

18 december 2020

Opdrachtgever

Neways

Neways vervaardigt als elektronicaleverancier elektronica op specificatie van de klant. Het hoofdkantoor van dit wereldwijde concern bevindt zich in Son; daarnaast heeft het bedrijf vestigingen in Europa en in China. Er werken in totaal circa 2.700 medewerkers. De strategie van Neways is gericht op aanzienlijke groei. Berenschot werd gevraagd die strategie voor drie sectoren – automotive, industrie en medical – nadere invulling te geven en te specificeren waar Neways strategisch op in zou moeten zetten.

Analyses en technologiescan

Op basis van een grondige klantenanalyse, een concurrentieanalyse en een economische technologiescan ontwikkelde Berenschot drie sectorplannen. Zo werd bij automotive bijvoorbeeld bekeken in welke richting (vrachtwagens, elektrisch rijden, etc.) Neways het best zijn groeiambities kon realiseren en welke product- en productietechnologieën belangrijk zijn voor de toekomst. Is voor een ontwikkeling als autonoom rijden bijvoorbeeld de juiste apparatuur in huis of moet er wellicht (deels) gerobotiseerd worden?

“De gestructureerde, projectmatige aanpak, ter zake kundige inbreng en prettige samenwerking van en met de Berenschot consultants hebben er toe geleid dat onze drie zogenoemde sectorplannen op een efficiënte wijze tot stand zijn gekomen. De plannen verschaffen Neways richting voor de komende jaren in de uitbouw van onze business binnen deze drie sectoren.” – Kees Klaassen, Corporate Head of Marketing & Sales Neways

Investeringsplannen

De industriesector is voor Neways een belangrijke markt. Daarom hield Berenschot circa dertig interviews met verschillende partijen om te bepalen welke marktsegmenten het meest interessant zijn voor het bedrijf. Dit hielp Neways nauwkeurig te bepalen waar marketing- en salesinspanningen op gericht moeten worden. Medical betreft een wereldwijde markt met enkele grote spelers zoals Philips en Siemens (waar alle leveranciers op inzetten), en daarnaast een flink aantal kleine spelers. Hier onderzocht Berenschot welke partijen het meest interessant zijn voor Neways en hoe het bedrijf die kan benaderen. Elk sectorplan bevatte tevens een investeringsplan (mensen en middelen) voor de komende drie jaar. De plannen werden maart 2019 opgeleverd en eind januari start Berenschot voor Neways een vergelijkbare analyse van de semiconmarkt.

Innovatieroadmap

Naast de sectorplannen adviseerde Berenschot tevens over de aanpak van het finetunen van de strategie (hoe doe je dat en met wie) om dit over de verschillende vestigingen van Neways te organiseren en op één wijze uit te voeren. Verder zette een kernteam van Neways-medewerkers en Berenschot-adviseurs een R&D-voorontwikkeltraject op, waar innovatie tot nu toe vooral plaatsvond in lopende opdrachten. Dit betrof zowel inhoudelijke keuzes als het proces zelf (hoe zet je een roadmap op en hoe onderhoud je die). Ook werden e-boardroomsessies gehouden voor grotere groepen medewerkers om hen te informeren en draagvlak te creëren. De roadmap helpt Neways als grotere en professionelere organisatie meer vooruit te kijken en voor opdrachten uit te investeren in ontwikkelingen waar in de toekomst vraag naar zal ontstaan.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?