Jaap Schepen levert maatschappelijke bijdrage bij Rondom Wonen | Berenschot cases

Jaap Schepen levert maatschappelijke bijdrage bij Rondom Wonen

Case
Jaap Schepen levert maatschappelijke bijdrage bij Rondom Wonen

Deel deze case

Datum

20 maart 2024

Opdrachtgever

Rondom Wonen

Als financieel executive heeft Jaap Schepen al een lange carrière achter de rug waarin hij diverse directieposities bekleedde bij grote multinationals. Sinds 2013 is Jaap actief als zzp’er en wilde hij ook iets terug doen voor de maatschappij. Zo vond hij zijn weg naar de wereld van woningcorporaties. Met ingang van januari 2024 zet Jaap zijn expertise in als toegewijd lid raad van commissarissen voor Rondom Wonen. Berenschot begeleidde het werving-en-selectieproces.

Solliciteren als lid raad van commissarissen

De vacature van lid raad van commissarissen bij Rondom Wonen kwam voorbij op LinkedIn en sprak Jaap direct aan vanwege de mogelijkheid aan de slag te gaan binnen een kleinere, frisse organisatie. Zijn interesse werd versterkt door de kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren via een organisatie in zijn eigen omgeving. Het wervingsproces verliep vlot en werd gevolgd door een prettig inwerkprogramma bij Rondom Wonen. De open en no-nonsense cultuur is voelbaar en sprak Jaap vanaf het eerste moment aan.

Wat ik leuk vond, is dat je een presentatie moest geven over jezelf. Ik heb dat heel persoonlijk gemaakt door te vertellen wie ik ben en wie belangrijk voor mij zijn.

- Jaap Schepen, nieuw lid raad van commissarissen voor Rondom Wonen

Toekomstvisie

Met ruim acht jaar ervaring als toezichthouder bij woningcorporaties, benoemt Jaap de actuele opgaven voor de sector. Naast verduurzaming en betaalbaarheid, betreft dit voor Rondom Wonen vooral het vergroten van de beschikbaarheid van woningen binnen het woongebied van Pijnacker, Nootdorp en omliggende plaatsen. “Het aantal woningen moet omhoog. De opgave is tot 2030 meer dan duizend sociale huurwoningen erbij in Pijnacker-Nootdorp, en Rondom Wonen gaat een fors deel daarvan bouwen. Dat moet uiteraard op een financieel verantwoorde manier gebeuren ."

 

Constructieve insteek

Naast inzichten op basis van zijn eerdere ervaring als toezichthouder in kleine en grote organisaties brengt Jaap een schat aan financiële kennis en ervaring mee. Zijn vermogen om op een opbouwende manier toezicht te houden en zijn kennis van governance maken hem tot een waardevolle aanwinst voor Rondom Wonen.
“Verder werk ik voor verschillende pensioenfondsen, die qua beleid of lange termijnvisie overeenkomsten vertonen met woningcorporaties. Die ervaringen deel ik ook graag. En uiteraard vervul ik daarnaast een toezichthoudende rol. Doen ze wat is afgesproken en gebeurt dat op een verantwoorde wijze? Daar heb ik intussen ook voldoende ervaring in om dat op een constructieve manier te doen.”

 

Inclusief gesprek

Het gehele werving-en-selectieproces is volgens Jaap effectief en efficiënt verlopen. Met name het inclusieve gesprek met alle belangrijke stakeholders noemt hij expliciet als positief punt: “Er zaten drie commissarissen, de bestuurder, een vertegenwoordiger van de OR en iemand van de huurdersvereniging aan tafel. Het was fijn dat iedereen aanwezig was. Ik heb ook aan elk van hen kunnen vragen wat ze van mij wilden weten en wat ze van mij verwachten. Een open en prettig gesprek.”

 

Positief en verhelderend

Het persoonlijk manifest waarin Jaap zijn achtergrond en motivatie kon delen met Rondom Wonen, was voor hem een positieve en verhelderende ervaring. “Wat ik leuk vond, is dat je een presentatie moest geven over jezelf. Ik heb dat heel persoonlijk gemaakt. door te vertellen wie ik ben en wie belangrijk voor mij zijn”, zegt hij. “Ik denk dat dat een hele mooie opening is geweest om vervolgens een heel open gesprek te hebben over wat zij nodig hebben en wat je voor elkaar kunt betekenen.” Jaap kijkt dan ook tevreden terug op de ondersteuning en begeleiding vanuit Berenschot.

In zijn rol als toezichthouder is Jaap gemotiveerd om een waardevolle bijdrage te leveren aan de uitdagingen in de sector. Zijn kennis, ervaring en energie zet hij graag in voor een kleinschalige organisatie als Rondom Wonen.

Gerelateerd

Meer weten over werving en selectie?

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases en inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief