Make/buy-beleid waterbedrijf | Berenschot cases

Ontwikkelen en helpen toepassen make/buy-beleid waterbedrijf

Case
Ontwikkelen en helpen toepassen make/buy-beleid waterbedrijf

Deel deze case

Datum

12 januari 2021

Opdrachtgever

Waterbedrijf

Een van de grote waterbedrijven in Nederland had zijn strategie herijkt en vertaald in een nieuw businessplan. Een wendbare organisatie is hierbij een belangrijk thema, wat vraagt om duidelijke keuzes rond make/buy. Omdat eenduidig beleid op het gebied van uitbesteding in het verleden ontbrak, werden keuzes zelfstandig gemaakt.

Concentratie op kernactiviteiten

Het waterbedrijf vroeg Berenschot een leidraad te ontwikkelen (en toe te passen) die de organisatie helpt te bepalen welke activiteiten ze zelf doen, op welk vlak ze samenwerken en wat ze uitbesteden. Hiervoor hebben we via interviews en werksessies met de medewerkers van het waterbedrijf allereerst de kernactiviteiten bepaald, omdat elk bedrijf zich voornamelijk hierop wil concentreren. Vervolgens is een zorgvuldige afweging gemaakt tussen benodigde controle op de activiteit, het aanvaardbare risico en de specifieke mogelijkheden van de markt.

Doeltreffende leidraad

Het project resulteerde in een doeltreffende leidraad die praktisch toepasbaar is en direct inzicht biedt in de te maken keuzes. Tegelijkertijd is een methode aangereikt voor het leveranciersmanagement.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?