Bus Rapid Transit cruciaal mobiliteitssysteem | Berenschot nieuws

Bus Rapid Transit cruciale schakel in het mobiliteitssysteem van morgen

Nieuws
Bus Rapid Transit

Deel dit nieuwsartikel

Datum

25 november 2022

Leestijd

1 minuut

Bus Rapid Transit – snelle, hoogfrequente en comfortabele ‘metrobussen’ – vormen een extra optie om de grote uitdagingen in de transitie naar een bereikbare, schone en veilige leefomgeving het hoofd te bieden. Om te onderzoeken wat BRT precies inhoudt en wanneer dit een kansrijke mobiliteitsoplossing is, hebben Arcadis, Significance, PosadMaxwan en Berenschot het manifest BRT opgesteld. Dit gebeurde in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Brede aanpak

Met een brede aanpak is gezocht naar kansrijke ingrediënten om van BRT een succes te maken in het Nederlandse mobiliteitssysteem: analyses van binnen- en buitenlandse voorbeelden, modelberekeningen en gesprekken met betrokken partijen. “Succesvolle voorbeelden in Nederland en Europa laten zien dat BRT een specifiek, adaptief, duurzaam en flexibel antwoord kan bieden op de groeiende mobiliteitsvraag en ontbrekende schakels in het netwerk”, stelt Kaj Mook, senior managing consultant bij Berenschot. “BRT blijkt echter alleen een succes wanneer er sprake is van een gegarandeerde basiskwaliteit en een realistisch groeipad.”

Startpunt gesprek

Het manifest BRT is bedoeld als startpunt voor het gesprek om te bepalen waar, wanneer en hoe BRT een bijdrage kan leveren aan de transitie naar een schoon, veilig en bereikbaar Nederland. “Hier ligt een mooie uitdaging om de werelden van de weg en het openbaar vervoer met elkaar te verbinden”, aldus Mook. De komende periode ondersteunt Berenschot het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bij het zetten van die volgende stap voor BRT.

Toolbox

Naast het manifest hebben de samenwerkingspartners een roadmap BRT opgesteld, die op hoofdlijnen aangeeft wat er de komende jaren moet gebeuren om tot een volwassen systeem te komen. Ook zijn de eerste stappen gezet voor een toolbox BRT, die als handreiking moet dienen voor concrete projecten.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief