Fors extra geld nodig Participatiewet | Berenschot nieuws

Fors extra geld nodig voor uitvoering van de Participatiewet

Nieuws
Vrouw in de bijstand zit fronsend achter laptop en papieren administratie

Deel dit nieuwsartikel

Datum

12 juli 2021

Leestijd

1 minuut

Om een groeiende groep mensen in de Participatiewet te ondersteunen bij het vinden van werk hebben gemeenten fors meer geld nodig. Momenteel komt dat neer op €1,2 miljard extra en dat bedrag loopt op naar €1,5 miljard in 2026. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Het extra geld is bedoeld om de nieuwe doelgroep in de Participatiewet met een arbeidsbeperking volledig te kunnen plaatsen en begeleiden. Het aandeel van deze groep binnen de Participatiewet stijgt jaarlijks met circa 6.000 personen. Voor deze groep is dit jaar €101 miljoen nodig en dat loopt op tot €427 miljoen in 2026. Na 2026 loopt het bedrag verder op.

Meer dan twee jaar afhankelijk

Daarnaast zijn bijna 300.000 (van de 400.000) mensen meer dan twee jaar afhankelijk van een bijstandsuitkering. Deze groep heeft veelal een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De groep langdurig in de bijstand, neemt elk jaar toe. Gemeenten zetten de middelen vooral in voor mensen met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt. “De extra middelen zijn dan ook vooral nodig voor extra begeleiding van mensen zonder direct arbeidsmarktperspectief en voor mensen die langer in de bijstand zitten met een overbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt”, stelt Martin Heekelaar, senior managing consultant bij Berenschot.

Bezuinigingen

De afgelopen jaren heeft de rijksoverheid fors bezuinigd op de middelen om mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen en te houden. Deze bezuinigingen lopen op tot €1,6 miljard per jaar. Verder ging het re-integratiebudget voor mensen in de bijstand omlaag van €1,4 miljard in 2010 naar circa €500 miljoen per jaar vanaf 2018.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief