Handreiking governance algoritme gebruik | Berenschot nieuws

Handreiking governance algoritmetoepassingen beschikbaar

Nieuws
ICT'er gebruikt algoritme

Deel dit nieuwsartikel

Datum

04 mei 2022

Leestijd

1 minuut

Nu maatschappij en overheid steeds meer gebruik maken van artificiële intelligentie en algoritmes, is het zaak dat burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden erop kunnen vertrouwen dat dit op een goede manier gebeurt.

In opdracht van het programma publieke controle op algoritmes heeft Berenschot daarom een handreiking opgesteld om overheden te ondersteunen bij het inrichten van de governance op algoritmetoepassingen. Vandaag is de handreiking beschikbaar gesteld. 

De governance moet ertoe leiden dat algoritmes op een verantwoorde manier worden ingezet. “Het belang van verantwoorde toepassing van algoritmen door overheden is bijna niet te overschatten. Vertrouwen in het gebruik van algoritmetoepassingen kan alleen ontstaan en doorgroeien als de governance op algoritmetoepassingen op orde is”, stelt Wouter Verbeek, managing consultant bij Berenschot. “Met deze handreiking willen de overheidsorganisaties in het programma publieke controle op algoritmes die governance versterken.”

De handreiking is vormgegeven geven aan de hand van drie kernvragen:

  1. Wanneer is de toepassing van een algoritme door een overheidsorganisatie verantwoord?
  2. Wat zijn de hoofdelementen van de governance voor verantwoorde toepassing van algoritmen?
  3. Welke praktische handvatten kunnen bijdragen aan een duurzame governance op algoritmetoepassingen?

Het programma is een samenwerking van de gemeenten Rotterdam (regievoerder), Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlemmermeer, de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, het Kadaster, de Nationale Politie, Rijkswaterstaat, de VNG, de Unie van Waterschappen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De samenwerkende partijen hebben input geleverd voor de handreiking. Daarnaast zijn vooraanstaande wetenschappers geïnterviewd. De handreiking is hieronder te downloaden. Het document heeft op dit moment nog geen officiële status.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief