Hoeveel geld in gemeentefonds voor Participatiewet?

Hoeveel geld in gemeentefonds voor Participatiewet?

Nieuws
Hoeveel geld in gemeentefonds voor Participatiewet?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

13 oktober 2023

Leestijd

1 minuut

De rekentool waarmee gemeenten kunnen berekenen hoeveel geld er beschikbaar is voor de verschillende onderdelen van de Participatiewet, heeft een update gehad. De tool en de bijbehorende handreiking zijn bijgewerkt met de informatie uit de Septembercirculaire 2023.

Voor 1 januari 2023 kregen gemeenten langs drie routes geld van de Rijksoverheid. Daarbinnen is vanaf dit jaar het een en ander verschoven. Op verzoek van Divosa en Cedris stelde Berenschot in december 2022 een handreiking op, waarin staat wat dit betekent. Ook maakten we een rekentool waarmee gemeenten kunnen berekenen hoeveel geld er beschikbaar is voor de verschillende onderdelen van de Participatiewet.

 

Nieuwe versie van rekentool

We hebben de rekentool nu bijgewerkt met de informatie uit de Septembercirculaire van dit jaar. Ook stelden we een nieuwe toelichting bij de handreiking op.

De rekentool is voornamelijk handig voor gemeenten en uitvoeringsorganisaties die de bekostiging willen (blijven) baseren op de financiering van het Rijk. De tool maakt duidelijk hoe de fictieve budgetten in de toekomst berekend worden. Dat dient dan als leidraad voor een constructief gesprek.

U kunt tevens de handreiking downloaden, die wij reeds in 2022 hebben opgesteld.

 

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief