Salarissen stegen beperkt | Berenschot nieuws

Salarissen stegen beperkt ondanks krappe arbeidsmarkt

Nieuws
Werknemer krijgt iets meer geld in de portemonnee

Deel dit nieuwsartikel

Datum

14 juni 2022

Leestijd

2 minuten

Gemiddeld zijn de salarissen in 2021 met 2,5 procent gestegen. De stijging is vergelijkbaar met 2019 (2,3 procent). Dat is opvallend gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers lijken structureel hogere salarissen dus nog niet te zien als een oplossing voor het vinden van nieuwe medewerkers. Dit blijkt uit het salarisonderzoek 'Wie verdient wat'.

Net als andere jaren, verdienen bestuurders van middelgrote organisaties het meest. De gezagvoerder van intercontinentale vluchten is terug van weggeweest in de top-5. Deze piloten verdienen een bedrag tussen de € 14.166,- en € 20.8333,- per maand. Dat staat in schril contrast met de vakkenvuller, de beroepsgroep die het minst verdient. Zij verdienen met € 22.900,- per jaar net iets meer dan de piloot in een maand verdient.

 

6% meer salaris voor snelste stijger

Hoewel de piloten qua salaris hoog in de lijst staan, kregen zij er in 2021 niets bij. Ditzelfde geldt voor buschauffeurs en leden van de Tweede Kamer. Binnen de IT zien we de grootste stijgers. De directeur IT en de Scrum Master kregen er afgelopen jaar 5 procent bij. De tester IT had met 6 procent de grootste salarisverhoging.

 

Vuilnisman en directeur IT zijn steeds meer gaan verdienen

Het salarisonderzoek is in 1998 voor het eerst uitgevoerd. Hierdoor is het ook mogelijk om salarisstijgingen over de langere termijn te analyseren. Zo is de directeur IT de afgelopen tien jaar 31 procent meer gaan verdienen, gevolgd door de vuilnisman met een salarisstijging van 28 procent.

 

Verwachting ontwikkeling salaris

De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds groter en het leven wordt steeds duurder. Denk bijvoorbeeld aan de prijzen voor energie, producten en diensten. De verwachting is dan ook dat de salarissen op termijn harder gaan stijgen. Zo is al bekend dat in 2022 het salaris van basisschoolleraren met 10% toeneemt. Voor welke beroepsgroepen dit nog meer geldt, zien we ongetwijfeld terug in het salarisonderzoek 2022.

 

Achtergrond salarisonderzoek

'Wie verdient wat?' is het salarisonderzoek dat Berenschot jaarlijks opstelt voor Elsevier Weekblad. De bedragen benaderen zo nauwkeurig mogelijk het vaste bruto-jaarsalaris van werknemers. De 250 functies plus beloning zijn afkomstig uit een enquête van Berenschot onder bedrijven en overheidsorganisaties. De geselecteerde functies vormen een afspiegeling van het Nederlandse loon­gebouw.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief