Ik ben een analytische, nieuwsgierige en kritische adviseur met interesse in vraagstukken die zich bevinden op het snijvlak van technologie, recht, en maatschappij. Mijn brede ervaring op het gebied van privacy en informatiebeveiliging zorgen ervoor dat ik optreed als een verbindende factor tussen verschillende expertises.
Tijdens projecten werk ik graag samen met anderen en draag ik bij aan een prettige teamgeest. Door het stellen van de juiste vragen krijg ik een goed beeld van de wensen en ideeën van klanten. Met mijn creativiteit help ik organisaties passende oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken.
Als adviseur binnen Berenschot krijg ik doorlopend de kans om vanuit mijn expertise complexe vraagstukken van klanten te beantwoorden. De diversiteit van klanten en opdrachten dagen mij uit om dit continu vanuit een ander perspectief te doen.
Het leukste aan mijn werk als adviseur is dan ook dat ik iedere dag de kans krijg om samen met klanten te leren hoe innovatie en digitalisering kunnen bijdragen aan zorgvuldig en verantwoord gebruik van gegevens.
Per oktober 2024 is de NIS2-richtlijn van kracht in Europa. De Nederlandse Cyberbeveiligingswet die aan deze Europese richtlijn invulling zal geven, treedt naar verwachting in het tweede of derde kwartaal van 2025 in werking. Eén van de aspecten uit de NIS2-richtlijn heeft betrekking op de zorgplicht en de zogeheten ketenverantwoordelijkheid.
Hoe brengt u binnen uw organisatie de informatieveiligheid op orde als het gaat om digitale weerbaarheid en veiligheid? Wanneer voldoet u aan de Europese wetgeving en bent u echt voorbereid op incidenten? Om organisaties meer inzicht te geven in wat hun te wachten staat, organiseert Berenschot samen met Fox-IT op dinsdag 12 maart het webinar ‘Digitale veiligheid op orde conform Europese regelgeving’. Daarin krijgt u niet alleen meer inzicht in de ins en outs van de NIS2 maar ook antwoord op bovenstaande vragen!
In een tijd waarin digitale dreigingen zich in rap tempo ontwikkelen, is het cruciaal voor (overheids-) organisaties om de veiligheid van hun informatiesystemen te waarborgen. De Europese Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2) legt daarom strenge eisen op aan de Europese landen én individuele organisaties in belangrijke en essentiële sectoren (waaronder overheid en zorg) om hun digitale infrastructuur te beschermen. De NIS2 zal van toepassing zijn op meer sectoren maar ook impact hebben op organisaties die al onder de huidige NIS-richtlijn vallen. De NIS2-richtlijn zal naar verwachting eind dit jaar geïmplementeerd worden in nationale wet- en regelgeving.
Op 27 december 2022 is de langverwachte NIS2-Richtlijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. De voorganger van deze Europese richtlijn is in Nederland omgezet in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Dit zal ook met de NIS2-richtlijn gebeuren: uiterlijk oktober 2024 dient deze te zijn vertaald naar Nederlandse wet- en regelgeving. Organisaties die binnen het bereik van de NIS2 vallen, zullen in ieder geval aan hogere eisen moeten gaan voldoen op het gebied van cybersecurity. De vraag is: Wat is hierin de rol van CERT’s?