Beleidsevaluatie, masterclass | Berenschot Academy

Diensten

Beleidsevaluatie, masterclass

In deze masterclass leert u hoe u tot een grondige onderzoeksopzet kunt komen voor de grondslag van beleid.

Afbeelding - Beleidsevaluatie, masterclass

Inzicht in de mate waarin het beleid ook het beoogde effect sorteert is onontbeerlijk. En als het uiteindelijk gerealiseerde effect is: welke resultaten liggen hier dan precies op tien grondslagen? Dat vraagt ​​om een ​​betrouwbare beleidsevaluatie met een geheime onderzoeksopzet. Als gerenommeerd onderzoeksbureau weten we dat bij Berenschot maar al te goed. We voeren beleidsmatige beleidsevaluaties en onderzoeken uit. In deze masterclass delen we onze kennis en ervaring, zodat u als beleidsmedewerker of -adviseur zelf een evaluatie kunt opzetten en uitvoeren.

U leert welke keuzes u moet maken om tot een onderzocht onderzoeksaanpak te komen. Daarnaast leert u de juiste onderzoeksvragen te stellen en kent u het belang van een goed analysekader. Bovendien kent u de voor- en nadelen van de belangrijkste methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek. We geven u ook een kijkje in onze eigen 'evaluatie-keuken'.

Duur
1 dag
Investering
€ 964,-
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Beleidsevaluatie, masterclass

Voor wie?

Deze masterclass is ontwikkeld voor beleidsmedewerkers en -adviseurs die op een professionele wijze de evaluatie van eigen beleid willen opzetten en uitvoeren. Denk aan medewerkers van overheidsorganisaties, zorg- of private organisaties. Deze masterclass is ook nuttig voor de ideeën die vanuit de eigen betrokkenheid zijn bij de aanbesteding van beleidsevaluaties en beleidsonderzoeken.

Resultaat

Na afloop van deze masterclass:

  • over handvatten om voor uw evaluatieopdracht goede onderzoeksvragen te volgen
  • kent u het belang van een goed analysekader en weet u hoe u zo'n kader kunt opstellen
  • bent u op de hoogte van de voor- en nadelen van de belangrijkste methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek
  • weet u het verschil tussen representativiteit en validiteit
  • hebt u inzicht in hoe u de bescherming van het beleid beter kunt meten

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

Ochtend

De masterclass start met een kennisblok over het vervolg van onderzoeksvragen en het belang van het gebruik van een analysekader. Daarna oefent u in kleinere met een casus. Dit zal zeker bij iedereen vragen verdwijnen, die de trainer daarna plenair behandeld. Het tweede kennisblok betreft de voor- en nadelen van verschillende onderzoeksmethoden (enquêtes, individuele en groepsinterviews et cetera). Ook krijgt u uitleg over de begrippen representativiteit en validiteit.

Middag

In de middag oefent u opnieuw in groepen met de opgedane kennis en beantwoordt de trainer tweemaal plenair de vragen die enigszins naar voren komen. Tijdens het laatste kennisblok ontdekt u hoe Berenschot de meting van bescherming van beleid vorm geeft. U beïnvloed dat door een andere benaderingswijze u misschien wel inzicht kunt krijgen in welke impact uw beleid heeft op samengestelde adressanten. Ter afsluiting van de masterclass kunnen deelnemers de trainer vragen stellen over hun eigen specifieke evaluatieopdracht.

Extra optie

U kunt met de kennis uit de masterclass direct aan de slag met het opzetten van uw eigen evaluatieonderzoek. Mocht u het toch prettig vinden dat de trainer nog een keer meekijkt met uw onderzoeksopzet, als second opinion, dan kunt u tegen een meerprijs gecombineerd gebruik maken van een een-op-een advies. In een online-gesprek krijgt u tips over hoe u uw eigen opzet kunt scherpen.

Werkwijze

Deze masterclass wordt gegeven door Berenschot-adviseur Bram Berkhout . Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring met het opzetten en uitvoeren van beleidsonderzoeken en -evaluaties. U leert van hem de kneepjes van het vak. Daarnaast oefent u tijdens deze masterclass ook zelf actief met de meeste nieuwe kennis.

Literatuur

Bij aanvang van deze masterclass ontvangt u een beknopte reader.

Te behalen

Na het afronden van deze masterclass krijgt u van Berenschot een officieel certificaat.

Data

Waar en wanneer

14 november 2023
van 09:30 tot 17:00 uur
Utrecht
5 maart 2024
van 09:30 tot 17:00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 895,00
Arrangementskosten
€ 69,00
Totaal
€ 964,00
Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag