Beleidsevaluatie, masterclass | Berenschot Academy

Diensten

Beleidsevaluatie, masterclass

In deze masterclass leert u hoe u tot een gedegen onderzoeksopzet kunt komen voor het evalueren van beleid.

Afbeelding - Beleidsevaluatie, masterclass

Inzicht in de mate waarin beleid ook daadwerkelijk het beoogde effect sorteert is onontbeerlijk. En als het beoogde effect gerealiseerd is: welke inspanningen liggen hier dan precies aan ten grondslag? Dat vraagt om een grondige beleidsevaluatie met een gedegen onderzoeksopzet. Als gerenommeerd onderzoeksbureau weten we dat bij Berenschot maar al te goed. We voeren jaarlijks tientallen beleidsevaluaties en beleidsonderzoeken uit. In deze masterclass delen we onze kennis en ervaring, zodat u als beleidsmedewerker of -adviseur zelf een evaluatie kunt opzetten en uitvoeren.

U leert welke keuzes u moet maken om tot een gedegen onderzoeksaanpak te komen. Daarnaast leert u de juiste onderzoeksvragen te stellen en kent u het belang van een goed analysekader. Bovendien kent u de voor- en nadelen van de belangrijkste methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek. We geven u ook een kijkje in onze eigen ‘evaluatie-keuken’.

Duur
1 dag
Investering
€ 984,-
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Beleidsevaluatie, masterclass

Voor wie?

Deze masterclass is ontwikkeld voor beleidsmedewerkers en -adviseurs die op een professionele wijze de evaluatie van beleid willen opzetten en uitvoeren. Denk aan medewerkers van overheidsorganisaties, zorg- of private organisaties. Deze masterclass is ook nuttig voor degenen die betrokken zijn bij de aanbesteding van beleidsevaluaties en beleidsonderzoeken door externe partijen.

Resultaat

Na afloop van deze masterclass:

  • beschikt over handvatten om voor uw evaluatieopdracht goede onderzoeksvragen te bepalen
  • kent u het belang van een goed analysekader en weet u hoe u een zo'n kader kunt opstellen
  • bent u op de hoogte van de voor- en nadelen van de belangrijkste methoden van sociaalwetenschappelijk onderzoek
  • weet u het verschil tussen representativiteit en validiteit
  • heeft u inzicht in hoe de effectiviteit van het beleid beter te meten is

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

Ochtend

De masterclass start met een kennisblok over het formuleren van onderzoeksvragen en het belang van het gebruik van een analysekader. Daarna oefent u in groepjes met een casus. Dit zal de nodige vragen oproepen, die de trainer plenair behandeld. Het tweede kennisblok betreft de voor- en nadelen van verschillende onderzoeksmethoden (enquêtes, individuele en groepsinterviews et cetera). Ook krijgt u uitleg over de begrippen representativiteit en validiteit.

Middag

In de middag oefent u opnieuw in groepjes met de opgedane kennis en beantwoordt de trainer wederom plenair de vragen die hierbij naar voren komen. Tijdens het laatste kennisblok ontdekt u hoe Berenschot het meten van doeltreffendheid van beleid vorm geeft. U ervaart dat door een andere benaderingswijze u misschien wel inzicht kunt krijgen in welke impact uw beleid heeft op beoogde adressanten. Ter afsluiting van de masterclass kunnen deelnemers de trainer vragen stellen over hun eigen specifieke evaluatieopdracht.

Extra optie

U kunt de kennis uit de masterclass direct aan de slag met het opzetten van uw eigenonderzoek. Mocht u het toch prettig vinden dat de trainer nog een keer meekijkt met uw onderzoeksopzet, als second opinion, dan kunt u tegen een meerprijs een een-op-een advies krijgen. In een online-gesprek krijgt u tips over hoe u uw eigen opzet kunt scherpen.

Werkwijze

Deze masterclass wordt gegeven door Berenschot-adviseur Bram Berkhout. Hij heeft meer dan dertig jaar ervaring met het opzetten en uitvoeren van beleidsonderzoeken en -evaluaties. U leert van hem de kneepjes van het vak. Daarnaast oefent u tijdens deze masterclass ook zelf actief met de aangedragen kennis.

Literatuur

Bij aanvang van deze masterclass ontvangt u een beknopte reader.

Te behalen

Na het voltooien van deze masterclass krijgt u van Berenschot een officieel certificaat.

Data

Waar en wanneer

11 juli 2024
van 09:30 tot 17:00
Utrecht
25 november 2024
van 09:30 tot 17:00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 895,00
Arrangementskosten
€ 89,00
Totaal
€ 984,00

Omdat Berenschot is ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen wij, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementkosten.

Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag