Wet open overheid, eendaagse training | Berenschot Academy

Diensten

Wet open overheid, eendaagse training

Maak uw organisatie klaar voor de Wet open overheid (Woo) en ga aan de slag met het publiceren van overheidsinformatie.

Afbeelding - Wet open overheid, eendaagse training

Na de inwerkingtreding van de Wet open overheid per 1 mei 2022 hebben overheidsorganisaties al invulling gegeven aan passieve openbaarmaking. Het Rijk maakt nu tempo met het vrijgeven van definities van de informatiecategorieën die straks verplicht worden om actief openbaar te gaan maken. Het live gaan van de Woo-index stelt overheidsorganisaties bovendien in staat om de informatiecategorieën actief te publiceren volgens de Woo.

Invulling geven aan de daadwerkelijke uitvoering van de Woo is echter nog niet zo makkelijk. Het vraagt inzet van verschillende expertises (juridisch, informatievoorziening, veranderkunde) en uw organisatie moet bepaalde keuzes maken. Wij hebben al vele overheidsorganisaties in de praktijk mogen helpen bij de voorbereiding én implementatie van de Woo. Deze kennis en ervaring delen wij graag met u in deze eendaagse training. Zo krijgt u inzicht in de te maken keuzes en prioritering, en leert u concrete acties te formuleren voor een stapsgewijze aanpak, die past bij de ambitie en het vertrekpunt van uw organisatie.

Duur
1 dag
Investering
€ 784,-
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Wet open overheid, eendaagse training

Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor projectleiders en programmamanagers Wet open overheid van kleine tot middelgrote overheidsorganisaties die inzicht wil krijgen in de gevolgen van de wet en de (organisatorische) uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Resultaat

Na afloop van deze training:

  • heeft u inzicht in de laatste ontwikkelingen rondom de Woo(-index) en actieve openbaarmaking.
  • heeft u inzicht in elke informatiecategorie en beschikt u over concrete tips voor het actief openbaar maken van de categorie.
  • weet u wat u per categorie moet voorbereiden en beschikt u over een kader om concrete acties te nemen
  • heeft u inzicht in de te maken keuzes en de te beleggen verantwoordelijkheden voor de implementatie van de Woo.
  • beschikt u over een rapport waarin de eigen organisatieresultaten worden afgezet tegen die van succesvolle organisaties en inzicht in hoe u de middelen binnen uw organisatie kunt vergroten.
  • kunt u de volgende dag concreet aan de slag met uw projectgroep!

Programma

De training bestaat uit vier onderdelen:

  1. Uitleg informatiecategorieën. U krijgt inzicht in de informatiecategorieën, waarbij we de definities verta;em naar de context van uw eigen organisatie. Per categorie ontvangt u een toelichting op de aandachtspunten en concrete tips om als projectleider een categorie voor te bereiden en te publiceren volgens de Woo.
  2. Uitleg keuzes bestuur. U leert welke keuzes u als projectleider kunt maken bij het organiseren van de implementatie. Daarbij ontvangt u ook advies over de verantwoordelijkheden en hoe u deze belegd in de organisatie. Ook krijgt u tips hoe u bestuurders en managers kunt betrekken en inzetten bij de implementatie.
  3. Uitleg keuzes bestuur. U leert welke keuzes u als projectleider kunt maken bij het organiseren van de implementatie. Daarbij ontvangt u ook advies over de verantwoordelijkheden en neemt het belegd in de organisatie plaats. Ook krijgt u tips hoe u bestuurders en managers kunt maken en inzetten bij de implementatie.
  4. Sturingsinformatie. U krijgt inzicht in de grootste knelpunten en uitdagingen die de Woo met zich meebrengt voor uw organisatie. Bovendien ontdekt u hoe u de organisatie meekrijgt in de implementatie en hoe u de ondersteuningsbehoefte van medewerkers achterhaalt.

Tijdens de training is er zeker ook genoeg ruimte om met de andere deelnemers ervaringen en best practices uit te wisselen. U krijgt na afloop van de training de beschikking over de presentatie en alle gebruikte formaten.

Werkwijze

Voorafgaand aan deze training inventariseren we wat u als projectleider en uw organisatie al hebben gedaan ten aanbeveling van de implementatie en het uitgeven van de informatiecategorieën. Hiervoor vragen we u vooraf onze Woo­-proof-­scan in te vullen (dit neemt circa 10 minuten in beslag). Zo bent u verzekerd van informatie en acties die passen bij het vertrekpunt van uw organisatie.

Data

Waar en wanneer

9 september 2024
van 09:30 tot 17:00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 695,00
Arrangementskosten
€ 89,00
Totaal
€ 784,00

Omdat Berenschot is ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen wij, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementkosten.

Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag
Ervaringen

Wat anderen zeggen

Deze training werd door 2 deelnemers gewaardeerd met het rapportcijfer 10!

Super goede training met veel inhoudelijke tips.

Jill geeft op een prettige manier de training.