Podcast #4: Wendbare organisaties | Berenschot Toekomstpraat

Podcast aflevering 4: Wendbare organisaties

Podcast
Podcast aflevering 4: Wendbare organisaties

Deel deze podcast

Datum

17 augustus 2021

In deze aflevering van Berenschot ToekomstPraat hebben we het met Henny Corten van Havenbedrijf Amsterdam over het begrip wendbaarheid. We gaan in op de kenmerken van een wendbaar organisatieontwerp. Waarom willen organisaties wendbaarder worden en hoe zorg je ervoor dat je blijvende verandering realiseert?

Volgens het strategietrendsonderzoek van Berenschot is het wendbaarder maken van de organisatiestructuur al jaren topprioriteit voor directies. Deze behoefte is niet nieuw, het staat al jaren hoog op de agenda. De impact van digitalisering op organisaties heeft de noodzaak om een wendbaarder organisatiemodel te kiezen echter vergroot.

Henny Corten is onderdeel van het organisatieontwikkelingstraject bij het havenbedrijf Amsterdam, waarbij ze nadrukkelijk bezig zijn geweest met het wendbaarder maken van de organisatie. Een van de stappen die het Havenbedrijf hierbij heeft gezet is het organiseren in ketens, of zoals ze het bij het Havenbedrijf noemen, langs verschillende waardestromen.

Thema's omtrent wendbare organisaties

Agile en wendbaar

In een steeds dynamischer omgeving is het vaak onzeker in welke richting ontwikkelingen zich bewegen. Dus moeten organisaties constant in beweging blijven en begrijpen wat er ‘buiten’ gebeurt. Agile en wendbaar werken biedt uitkomst. De impact van digitalisering op organisaties heeft de noodzaak om een wendbaarder organisatiemodel te kiezen echter vergroot.

Ketenorganisatie

De wereld is volop in beweging. Nieuwe trends volgen elkaar in rap tempo op en bieden organisaties tal van mogelijkheden om te innoveren. Sommige ontwikkelingen brengen echter ook onzekerheden met zich mee. Zo stelt de huidige coronacrisis de continuïteit van veel organisaties op de proef. Het organiseren in ketens is een belangrijke stap om organisaties wendbaarder te maken. 

Blijf op de hoogte van de laatste podcasts

Meld u aan voor onze nieuwsbrief