Digitalisering, wetswijzigingen, opkomende concurrentie of een snel veranderende arbeidsmarkt. Dergelijke uitdagingen zijn vaak aanleiding voor het anders inrichten van de organisatie. Ook wijzigingen in de aard van het werk, een hernieuwde strategie, sterke groei of krimp of een fusie of overname kunnen aanleiding zijn voor een reorganisatie en het (her)inrichten van de organisatie.
Een goed organisatieontwerp maakt duidelijk hoe taken worden verdeeld over rollen en teams, hoe samenwerking plaatsvindt en welke managementprocessen hiervoor nodig zijn. De organisatiestructuur vólgt niet de strategie, zoals vaak wordt gezegd, maar versterkt óf hindert de realisatie hiervan. Het beïnvloedt de mate waarin het uw organisatie lukt om bijvoorbeeld de klant centraal te stellen, kostenefficiënt te werken of verkokering tegen te gaan.
Een doordachte inrichting van uw organisatie stelt u in staat te focussen op uw strategische doelen. Het voorkomt onnodige overleggen in al overvolle agenda’s, dubbele besluitvorming of onsamenhangende initiatieven.
Wij helpen de structuur van uw organisatie te ontwerpen en in te richten op basis van uw strategie, doelen en ambities. We zijn ervaren in het begeleiden van organisatieontwerp- en inrichtingstrajecten in diverse sectoren en voor zowel profit- als non-profitorganisaties.
We werken met u samen aan uw organisatieontwerp dat niet vóór, maar ván de organisatie wordt. Dat is maatwerk, want wat in de ene organisatie tot bijzondere prestaties leidt, kan in de andere juist problemen opleveren. Wij helpen u de verschillende ontwerpopties te begrijpen en de keuze te maken voor het ontwerp dat bij u past. Hét ontwerp met de unieke organisatiestructuur waarmee u juist de uitdagingen die op uw organisatie afkomen het hoofd kunt bieden – en kansen weet te verzilveren.
Daarbij maken we gebruik van de meest recente inzichten uit de organisatiekunde en kijken nuchter naar de toepassing hiervan. Onze aanpak is flexibel. We kunnen u ondersteunen bij zowel de volledige reorganisatie van uw organisatie als enkel een herontwerp van de managementstructuur of een specifieke afdeling.
Onze expertise en onderscheidende positie in de markt wordt onderstreept door nauwe samenwerkingen met universiteiten, publicaties van onze kennis in artikelen en boeken, en onze betrokkenheid bij het European Organization Design Forum (EODF). Daarnaast organiseren wij evenementen om ervaringen uit te wisselen met vakgenoten en onze kennis te delen.
In de ruim 85 jaar dat wij bestaan hebben we honderden opdrachtgevers ondersteund met vraagstukken rondom de inrichting van hun organisatie. Ons team van experts adviseert en begeleidt u gedurende de volledige organisatieverandering, van evaluatie, strategisch ontwerp (hoofdontwerp), operationeel ontwerp (detailinrichting) tot implementatie. Wij kunnen u ondersteunen op het gebied van procesbegeleiding, project- en programmamanagement en expertmatig advies.
Met het boek 'Organization Design: Frameworks, Principles, and Approaches' biedt Jeroen van Bree, managing consultant bij Berenschot, een praktische gids op het hoogste niveau op het gebied van organisatieontwerp.
Na afloop van deze masterclass kunt u als volwaardig gesprekspartner optreden bij het ontwikkelen en implementeren van een geschikt organisatieontwerp!
Frédérique Spannenburg gaat in gesprek over nieuwe organisatievormen met Patrick Vermeulen, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Denise Hartog, consultant organisatieontwerp bij Berenschot. Waar zien we deze organisatievormen al in de praktijk en wat kunnen traditionele organisaties hiervan leren?
In deze aflevering van Berenschot ToekomstPraat hebben we het met Henny Corten van Havenbedrijf Amsterdam over het begrip wendbaarheid. We gaan in op de kenmerken van een wendbaar organisatieontwerp. Waarom willen organisaties wendbaarder worden en hoe zorg je ervoor dat je blijvende verandering realiseert?
De wereld is volop in beweging. Nieuwe trends volgen elkaar in rap tempo op en bieden organisaties tal van mogelijkheden om te innoveren. Sommige ontwikkelingen brengen echter ook onzekerheden met zich mee. Dit stelt de continuïteit van veel organisaties op de proef. Organisaties wendbaar maken is belangrijker dan ooit. Niet alleen om nu te reageren op de veranderende realiteit, maar ook om in de toekomst relevant te blijven door te anticiperen op nieuwe kansen en bedreigingen.
Decentrale regelruimte betreft de mate van besluitvormingsbevoegdheid binnen teams. Wendbaar organiseren vraagt om de besluitvormingsmacht daar te leggen waar de besluitvormingsnoodzaak ontstaat.
Decentraliseren van staftaken betreft het geheel van taken gericht op ondersteuning van het primair proces. Stafdiensten leveren daarmee een indirecte, maar belangrijke bijdrage aan het functioneren van de organisatie.
Om te kunnen overleven in een wereld die steeds in beweging is, is een wendbare organisatie van groot belang. Doe de agile scan en kom erachter hoe wendbaar uw organisatie is ingericht. Binnen drie minuten weet u op welke onderwerpen uw organisatie goed scoort en waar u nog kunt verbeteren.
Het wendbaar maken van organisaties is volgens bestuurders één van de belangrijkste prioriteiten. Wat vraagt dit van het ontwerp van uw organisatie? En wat kan adaptief leiderschap voor uw organisatie betekenen? Bekijk hier het webinar terug!
Een purpose, ofwel de hoofddoelstelling van een organisatie, krijgt de laatste jaren in de literatuur steeds meer aandacht. En terecht, gezien het grote belang van het concept. Toch zijn veel organisaties zich vaak niet bewust van de positieve en negatieve consequenties van het actief najagen van een purpose.
De ongekende krapte op de arbeidsmarkt stelt managers en bestuurders voor grote problemen. Goed personeel is immers een belangrijkste voorwaarde voor de groei, dan wel het behoud van de huidige marktpositie. Het vinden en behouden van goed personeel zijn daarom de hoogste prioriteiten. Reden voor Berenschot om CEO’s en CHRO’s uit te nodigen voor het inspiratie-event ‘Strategie 2023, ontwrichte arbeidsmarkt vraagt om andere strategische keuzes’.
De arbeidsmarkt is continu in beweging. Trends als vergrijzing, digitalisering en robotisering dwingen organisaties zich in meer of mindere mate te herstructureren om deze uitdagingen met hun menselijk en economisch kapitaal aan te kunnen.
De (digitale) ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. De wereldwijde coronapandemie heeft hier nog een extra versnelling in aangebracht. Wat betekent dat voor de toekomst van werk en hoe kunnen organisaties hier adequaat op inspelen?