Werken aan teambevlogenheid bij Youz | Berenschot cases

Werken aan teambevlogenheid bij Youz

Case
Werken aan teambevlogenheid bij Youz

Deel deze case

Datum

10 september 2024

Opdrachtgever

Youz

Meerdere meldingen van gevoelens van sociale onveiligheid door medewerkers en leidinggevenden waren voor de Haagse vestiging van Youz, een psychiatrische instelling binnen de Parnassia Groep, aanleiding om Berenschot te vragen de oorzaken ervan in kaart te brengen. Met behulp van de Monitor Teambevlogenheid gingen managers, sociotherapeuten en medewerkers met elkaar in gesprek over de gewenste werksituatie en vooral over hun eigen aandeel daarin.

Youz helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met klachten of ernstige psychische of verslavingsproblemen en hun gezin op poli’s en digitale platforms. Daarnaast biedt Youz preventie en hoog-specialistische geestelijke gezondheidszorg, opname en crisisopvang vanuit ruim vijftig locaties door heel Nederland met uitzondering van Zeeland, Flevoland en de drie noordelijke provincies. De vestiging Dr. Van Welylaan in Den Haag telt tien klinische teams die 24-uurszorg bieden aan 4- tot 18-jarigen met complexe problematiek.

Ingrijpende impact

De context waarin medewerkers hun werk doen, vergt veel van hen persoonlijk. “De impact van het werk kan ingrijpend zijn. Het interpreteren van signalen rond sociale onveiligheid is lastig als je als directie en duaal management onvoldoende zicht hebt op de dynamieken die dagdagelijks in de klinieken spelen. Als management zicht houden op de dynamieken op de werkvloer is dan ook essentieel voor het welbevinden van medewerkers”, zegt Marieke Gersdorf, senior managing consultant bij Berenschot, die samen met collega Corrie Korpershoek, senior consultant bij Berenschot, de opdracht uitvoerde. Tevens doet Gersdorf momenteel promotieonderzoek naar bepalende factoren om bevlogenheid in teams te ervaren en daarmee de samenwerking te stimuleren en resultaten te verbeteren. Op basis van haar onderzoek ontwikkelde Berenschot de Monitor Teambevlogenheid.

Het mooie aan de manier waarop Berenschot het gesprek aanging, was dat iedereen eigenaarschap terug kreeg voor het eigen welzijn.

- Anneke Jaspers, klinisch psycholoog bij Youz

Participatieve aanpak

Bij Youz werd gekozen voor een participatieve aanpak, waarin leidinggevenden en medewerkers actief betrokken werden om te komen tot een gezond werkklimaat waar iedereen met plezier werkt. Om het gesprek op gang te brengen over de gewenste situatie en ieders aandeel daarin, werd de vragenlijst Teambevlogenheid uitgezet. Vervolgens gingen sociotherapeuten, behandelaren en managers tijdens een teamsessie met elkaar in gesprek over de uitkomsten en over hoe de onderlinge samenwerking verbeterd kon worden. “Collega’s zijn geneigd zich weg te cijferen voor kinderen/jongeren collega’s en ouders, en minder goed voor zichzelf te zorgen. Het mooie aan de manier waarop Berenschot het gesprek aanging, was dat iedereen eigenaarschap terug kreeg voor het eigen welzijn. Er was ruimte voor emotie, maar daarna continu: wat heb je nodig, wat gaan jullie daar samen aan doen? Dat is voor ons heel waardevol geweest”, stelt Anneke Jaspers, klinisch psycholoog bij een van de betrokken teams. Ook als directie-managementteam zijn we op een prettige manier, zonder oordeel, gewezen op onze verantwoordelijkheid. Dat heeft ons verbonden, wij zijn echt één team geworden.”

Strakke basis

In het najaar van 2023 volgde een tweede sessie, waarin alle betrokkenen keken naar de opbrengsten van de afgelopen periode: wat lukt, wat werkt? “De opzet van het hele traject – het invullen van de vragenlijst en het gezamenlijk bespreken van de uitkomsten – heeft mensen actief gemaakt en in een bepaalde richting geduwd. Het samen werken aan een beter werkklimaat is een hele strakke basis geweest. Dat je dat met elkaar doet”, aldus Koen van Wingerde, manager bedrijfsvoering bij een van de betrokken klinische teams. “Berenschot heeft dat heel goed neergezet op alle afdelingen en dit groot en belangrijk gemaakt. En dat wordt nog steeds zo gevoeld, veel elementen uit het onderzoek hebben ons gevormd. Identiteit, eigenaarschap en teambijeenkomsten zitten er echt in. Mensen pakken nu zelf de regie en die cultuur willen we blijven borgen.”

Identiteit, eigenaarschap en teambijeenkomsten zitten er echt in. Mensen pakken nu zelf de regie en die cultuur willen we blijven borgen.

Koen van Wingerde, manager bedrijfsvoering bij Youz

 

Echt een team

Medewerkers reageerden positiever dan Jaspers van tevoren had verwacht. “Vanwege de onrustige tijd die we achter de rug hadden, had ik meer wantrouwen verwacht, meer wij-zijgevoel. Maar we kregen snel het vertrouwen en ook de geluiden over de bijeenkomsten waren positief. Dat wij als directie en management echt een team zijn geworden en zo een voorbeeldfunctie konden vervullen, hielp ook”, zegt ze. “Dat was eveneens een sterk punt van Berenschot: Marieke en Corrie deden continu voor hoe je feedback kunt geven zonder kwetsend te zijn, vanuit een verbindende houding.” Voor de zomer werd de opdracht bij Youz afgerond.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief