Ervaringen van trainees | Berenschot

Werken bij

Traineeship ervaringen

Ben jij benieuwd hoe onze traineeship ervaringen? Lees hieronder meer!
Trainees wisselen ervaringen met elkaar uit op werk

Welke rol vervul jij bij Berenschot?
Ik werk als junior consultant binnen de adviesgroep People Services & Solutions bij het team Performance & Rewards, waar ik eerder een traineeship heb gevolgd. We adviseren klanten in de profit- en non-profitsector over de ‘harde’ HR-thema’s. Daarbij voer ik verschillende opdrachten tegelijkertijd uit, dat maakt mijn werk erg divers.

Wat trekt je aan het consultancyvak?
De mogelijkheid om mijn expertise in te zetten en klanten daadwerkelijk verder te helpen. Daarnaast is elke opdracht net even anders, omdat we steeds maatwerk bieden. Dat maakt het werk dynamisch. Het is telkens weer het opnieuw leggen van een puzzel. Verder spreekt mij aan dat je bij Berenschot al vanaf trainee zijnde als volwaardig projectlid wordt gezien. Collega’s zijn benieuwd naar je visie op de inhoud van projecten. Ook heb je tijdens het traineeship al contact met de klant en kun je meer verantwoordelijkheid nemen bij opdrachten als je daar behoefte aan hebt. Tot slot is er meer dan voldoende aandacht voor sociale activiteiten, dat zorgt voor verbinding.

Wat is jouw meest interessante opdracht tot nu toe?
Een opdracht voor een grote retailorganisatie, waarbij ik van begin af aan betrokken was. Bij deze klantorganisatie ontbrak het functie- en salarishuis. Via een klankbordgroep hebben we veel functiehouders betrokken bij het project en op die manier draagvlak weten te creëren. Uiteindelijk hebben we zo een stevig fundament gelegd en is de beloning voor medewerkers ook uitlegbaar.

In welk project zou jij graag nog eens je tanden willen zetten?
Momenteel werken we met een methode waarbij we een product verder ontwikkelen op basis van de input die we ophalen bij klanten, ook wel user experience genoemd.  Deze methode ervaar ik als zeer waardevol die ik bij projecten in de toekomst nog meer wil gaan inzetten.

Wat zijn je ambities?
Aan het begin van mijn carrière wil ik zo veel mogelijk opdrachten uitvoeren, om mijn expertise uit te bouwen. Want als ik meer gevoel krijg voor wat er binnen organisaties speelt, kan ik vervolgens de opgedane kennis gericht inzetten en groeien. En dan over enkele jaren zelfstandig advies geven aan klanten.

Wat is jouw tip voor toekomstige trainees?
In het traineejaar mag je fouten maken en staat ontwikkeling centraal. Maak daar gebruik van, want daar leer je het meeste van.

 

Welke rol vervul jij bij Berenschot?
Als adviseur werk ik aan maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van strategische positionering, communicatie én het openbaar bestuur.

Wat trekt je aan het consultancyvak?
Als starter is consultancy een perfecte manier om je breed te ontwikkelen en bij verschillende organisaties een kijkje in de keuken te nemen. De dynamische wereld waarin je je als adviseur begeeft, spreekt mij erg aan. Ook vind ik het leuk om steeds in verschillende teamsamenstellingen samen te werken aan een vraagstuk. Specifiek Berenschot spreekt mij aan vanwege de platte organisatiestructuur en de kansen die ik krijg om mezelf te ontwikkelen, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk.

Wat is jouw meest interessante opdracht tot nu toe?
Een mooie opdracht die ik heb gedaan was voor een DG in de Europese Commissie. Daarvoor moesten we een communicatiestrategie bedenken voor de promotie van een bepaalde dienstverlening binnen de EU. Een andere mooie opdracht was voor een grote gemeente in Nederland, waar de communicatieafdeling moesten herinrichten.

In welk project zou jij graag nog eens je tanden willen zetten?
Een opdracht die veel (media-)aandacht heeft in de samenleving. Die extra component lijkt mij heel interessant in een opdracht, omdat het stakeholderveld dan nog belangrijker wordt.

Wat zijn je ambities?
Binnen Berenschot zou ik graag willen groeien als adviseur en een meer zelfstandige rol krijgen in projecten, bijvoorbeeld als projectleider. Uiteindelijk lijkt het mij mooi om zelf opdrachten binnen te halen via een sterk netwerk dat ik door de jaren heen heb opgebouwd.

Wat is jouw tip voor toekomstige trainees?
Probeer alles uit, want veel is mogelijk binnen Berenschot. Het is de perfecte plek ervoor.

 

 

"Bij Berenschot heb ik de mooie kans gekregen om heel veel dingen te doen. Naast dat ik trainee ben (elke vrijdag trainingen volgen), ben ik actief als adviseur strategisch HRM. In deze functie adviseer ik over diverse HR-gerelateerde vraagstukken zoals strategische personeelsplanning en vraagstukken over de arbeidsmarkt."

Hoe ben je in de consultancy terecht gekomen?
"Eigenlijk via mijn master! Die was al enorm op consultancy gericht. Het adviesvak trok me al enorm door gesprekken die ik al eerder had gevoerd met consultants die ik bij mijn bijbaantje af en toe tegen kwam"

Wat was jouw leukste/meest interessante project tot nu toe?
"Dat is een lastige vraag omdat ik eigenlijk alle projecten tot nu toe erg leuk vind en de meeste projecten langlopend zijn. Een van de projecten die al vanuit mijn stage doorloopt en heel erg leuk is, is de competentieschets voor wethouders. We hebben toen allemaal wethouders en andere stakeholders geïnterviewd om zo tot een profiel te komen van wat een wethouder allemaal zou moeten kunnen. Hierna hebben we een vragenlijst opgesteld zodat wethouders hun eigen competenties kunnen toetsen."

In welk project zou jij in de toekomst graag je handen zetten?
"Pfoe… Dit zijn er nog zoveel! Dit is voor mij een jaar waarin ik nog veel kan ontdekken van welke projecten mij het meest interesseren. Daarbij wil ik wel zeggen dat ik de sportwereld enorm interessant vind."

Wat zijn je ambities?
"Mijn focus de komende tijd ligt op zoveel mogelijk verschillende dingen leren en beter worden in mijn werk. Daarna zou ik mij graag specialiseren in enkele specifiekere onderwerpen. Op lange termijn is mijn ambitie zo ver mogelijk doorgroeien binnen Berenschot."

“Ik ben trainee binnen het team Organisatie-inrichting bij de adviesgroep Toekomst van werk en organisaties.”

Hoe ben je in de consultancy terecht gekomen?
"Ik heb een bestuursjaar bij studentenconsultancybureau Unipartners Utrecht gedaan. Tijdens dit bestuursjaar heb ik zowel ervaring met projectmanagement als echt advieswerk opgedaan en ben ik met meerdere adviesbureaus in aanraking gekomen. De afwisseling en de mogelijkheid een inkijkje te krijgen in allerlei soorten organisaties, spraken me in de consultancy daarbij enorm aan."

Hoe is de samenwerking binnen jouw adviesgroep/team?
"Ik ervaar de samenwerking binnen mijn adviesgroep als laagdrempelig en uitdagend. Daarbij is er, naast de inhoudelijke uitdaging, ook altijd voldoende ruimte om je collega’s beter te leren kennen. Het is interessant om te zien hoe elke projectleider zijn of haar eigen stijl qua samenwerking hanteert en hoe dat elke keer weer tot een ander soort adviesproduct leidt."

Wat was jouw leukste project tot nu toe?
"Het project van Mijzo, een zorginstelling. Het was erg interessant en leerzaam om met zowel werknemers uit de zorg als werknemers uit de ondersteunende diensten te mogen werken. Samen hebben we hardop nagedacht over hoe de zorg van de toekomst eruit ziet. Hoe zou dit toekomstbeeld effect kunnen hebben op de huidige manier van werken? En wat is de impact hiervan op de manier waarop Mijzo nu georganiseerd is?

 Wat zijn je ambities?
"Om zo snel mogelijk een zelfstandige adviseur te worden die organisaties volledig kan doorgronden en vervolgens echte verandering binnen organisaties en mensen teweegbrengt."

Wat raad je toekomstige trainees/stagiairs aan als zij een baan in de advieswereld ambiëren?
"Probeer zoveel mogelijke verschillende mensen op verschillende functies binnen de advieswereld te benaderen voor een (virtuele) kop koffie! Iedereen vindt het leuk om over zijn werk en functie te praten, dus maak daarvan gebruik."

Blijf op de hoogte van onze vacatures

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Verder lezen

Meer weten?