Ervaringen van trainees | Berenschot

Werken bij

Traineeship ervaringen

Ben jij benieuwd hoe onze traineeship ervaringen? Lees hieronder meer!
Trainees wisselen ervaringen met elkaar uit op werk

“Ik ben trainee bij de adviesgroep Veiligheid, Bestuur en Recht. Als trainee houd ik mij bezig met verschillende maatschappelijke vraagstukken. Van integriteit tot crisismanagement. Op het ene moment werk ik aan een adviesopdracht dat betrekking heeft op de bestuurscultuur bij een publieke organisatie. Op een ander moment werk ik aan een corona-evaluatie. Mijn werkzaamheden zijn dus ontzettend divers en hier krijg ik energie van.”

Wat was jouw leukste/meest interessante project tot nu toe?

“Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan een leefbaarheidsagenda voor een gemeente in Gelderland. Dit was een pittige opdracht. We moesten een aantal keer terug naar de tekentafel om het probleem te herdefiniëren. Na lang schrijven en schrappen hebben we een goed product opgeleverd, waarmee de opdrachtgever ook zeer tevreden mee was.”

In welk project zou jij in de toekomst graag je handen zetten?

“Tijdens het schrijven van mijn masterthesis ben ik erachter gekomen dat ik digitalisering zeer boeiend vind. Ik heb onderzocht of datagedreven werken in de jeugdzorg leidt tot kostenbesparingen. Ik wil tijdens mijn traineeship graag een digitaliseringsopdracht uitvoeren.”

Wat raad je toekomstige trainees aan als zij een baan in de advieswereld ambiëren?

“Mijn advies aan toekomstige trainees is: denk goed na over je drijfveren en wat je wilt gaan doen. Wil je je specialiseren of wil je een generalist zijn? Waar ben jij goed in? Op het moment dat je deze vragen hebt beantwoord, kun je solliciteren voor een traineeship dat het beste bij jou past. Tot slot: als je houdt van diversiteit aan opdrachten, solliciteer dan zeker voor een traineeship!”

“Ik ben werkzaam binnen het team Sociaal domein. Wij adviseren voornamelijk gemeenten en ministeries op vraagstukken rondom het sociale domein. Zo adviseren we onder andere op gebieden als Jeugdzorg, Participatiewet, WMO, schuldhulpverlening etc.”

Hoe is de samenwerking binnen jouw adviesgroep/team?
“Het verschilt per project met welke collega’s ik werk. Maar daarbuiten spreek je alle collega’s ook over van alles. Zo weet de een ontzettend veel over Jeugdzorg, de ander veel over schuldhulpverlening, maar is een andere collega enorm goed in projectmanagement. Daardoor is er altijd wel iemand die kan helpen als ik ergens mee zit.”

Wat was jouw leukste project tot nu toe?
“Op dit moment ben ik bezig met een project waarbij ik vanuit sociaal domein in het team zit en mijn collega vanuit informatiemanagement. We zijn voor een dienst aan het uitzoeken hoe zij de beroepsregistraties van hun personeel beter kunnen bijhouden. Dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat er een verpleegkundige zonder registratie werkzaam is. Door met een collega van buiten mijn eigen team samen te werken op dit project, leer ik enorm veel over allerlei aspecten binnen informatiemanagement, meteen in de praktijk.”

Wat zijn je ambities?
“Het bevalt me enorm goed bij Berenschot, dus op het moment is mijn ambitie om binnen het bedrijf te blijven groeien en te blijven leren over allerlei onderwerpen!”

 Wat raad je toekomstige trainees aan als zij een baan in de advieswereld ambiëren?
“Zorg ervoor dat je ergens terecht komt waar je de onderwerpen waarop je adviseert interessant vindt. Dan zijn het eigenlijk net puzzels die je op moet lossen.”

"Bij Berenschot heb ik de mooie kans gekregen om heel veel dingen te doen. Naast dat ik trainee ben (elke vrijdag trainingen volgen), ben ik actief als adviseur strategisch HRM. In deze functie adviseer ik over diverse HR-gerelateerde vraagstukken zoals strategische personeelsplanning en vraagstukken over de arbeidsmarkt."

Hoe ben je in de consultancy terecht gekomen?
"Eigenlijk via mijn master! Die was al enorm op consultancy gericht. Het adviesvak trok me al enorm door gesprekken die ik al eerder had gevoerd met consultants die ik bij mijn bijbaantje af en toe tegen kwam"

Wat was jouw leukste/meest interessante project tot nu toe?
"Dat is een lastige vraag omdat ik eigenlijk alle projecten tot nu toe erg leuk vind en de meeste projecten langlopend zijn. Een van de projecten die al vanuit mijn stage doorloopt en heel erg leuk is, is de competentieschets voor wethouders. We hebben toen allemaal wethouders en andere stakeholders geïnterviewd om zo tot een profiel te komen van wat een wethouder allemaal zou moeten kunnen. Hierna hebben we een vragenlijst opgesteld zodat wethouders hun eigen competenties kunnen toetsen."

In welk project zou jij in de toekomst graag je handen zetten?
"Pfoe… Dit zijn er nog zoveel! Dit is voor mij een jaar waarin ik nog veel kan ontdekken van welke projecten mij het meest interesseren. Daarbij wil ik wel zeggen dat ik de sportwereld enorm interessant vind."

Wat zijn je ambities?
"Mijn focus de komende tijd ligt op zoveel mogelijk verschillende dingen leren en beter worden in mijn werk. Daarna zou ik mij graag specialiseren in enkele specifiekere onderwerpen. Op lange termijn is mijn ambitie zo ver mogelijk doorgroeien binnen Berenschot."

“Ik ben trainee binnen het team Organisatie-inrichting bij de adviesgroep Toekomst van werk en organisaties.”

Hoe ben je in de consultancy terecht gekomen?
"Ik heb een bestuursjaar bij studentenconsultancybureau Unipartners Utrecht gedaan. Tijdens dit bestuursjaar heb ik zowel ervaring met projectmanagement als echt advieswerk opgedaan en ben ik met meerdere adviesbureaus in aanraking gekomen. De afwisseling en de mogelijkheid een inkijkje te krijgen in allerlei soorten organisaties, spraken me in de consultancy daarbij enorm aan."

Hoe is de samenwerking binnen jouw adviesgroep/team?
"Ik ervaar de samenwerking binnen mijn adviesgroep als laagdrempelig en uitdagend. Daarbij is er, naast de inhoudelijke uitdaging, ook altijd voldoende ruimte om je collega’s beter te leren kennen. Het is interessant om te zien hoe elke projectleider zijn of haar eigen stijl qua samenwerking hanteert en hoe dat elke keer weer tot een ander soort adviesproduct leidt."

Wat was jouw leukste project tot nu toe?
"Het project van Mijzo, een zorginstelling. Het was erg interessant en leerzaam om met zowel werknemers uit de zorg als werknemers uit de ondersteunende diensten te mogen werken. Samen hebben we hardop nagedacht over hoe de zorg van de toekomst eruit ziet. Hoe zou dit toekomstbeeld effect kunnen hebben op de huidige manier van werken? En wat is de impact hiervan op de manier waarop Mijzo nu georganiseerd is?

 Wat zijn je ambities?
"Om zo snel mogelijk een zelfstandige adviseur te worden die organisaties volledig kan doorgronden en vervolgens echte verandering binnen organisaties en mensen teweegbrengt."

Wat raad je toekomstige trainees/stagiairs aan als zij een baan in de advieswereld ambiëren?
"Probeer zoveel mogelijke verschillende mensen op verschillende functies binnen de advieswereld te benaderen voor een (virtuele) kop koffie! Iedereen vindt het leuk om over zijn werk en functie te praten, dus maak daarvan gebruik."