Eerste doorstroomlocatie Nederland geopend | Berenschot artikel

Eerste doorstroomlocatie van Nederland geopend

Artikel
inburgering

Deel dit artikel

Datum

27 maart 2024

Op 25 maart heeft staatssecretaris Eric van der Burg de eerste doorstroomlocatie van Nederland geopend in Horst aan de Maas. Een doorstroomlocatie is bedoeld voor statushouders die al aan een regiogemeente zijn gekoppeld maar nog geen woning hebben. Na maximaal een jaar stromen ze dan door in de gemeente waaraan ze gekoppeld zijn. Horst aan de Maas werkt hierin samen met de regiogemeenten Venlo, Peel en Maas, Beesel, Bergen en Gennep.

Het feit dat de statushouders een jaar op de doorstroomlocatie verblijven, geeft gemeenten de gelegenheid om woonruimte te realiseren. Statushouders beginnen in dat eerste jaar gelijk met inburgering in de gekoppelde gemeenten en worden naar werk begeleid.

Berenschot is intensief bij de ontwikkeling van de doorstroomlocatie betrokken geweest in het kader van onze ondersteuning van de provincie Limburg bij het realiseren van de opgave op asiel, statushouders en Oekraïners. Voor de doorstroomlocatie betrof dit zowel de onderhandeling tussen gemeente Horst en het Rijk als de afstemming tussen de regiogemeenten.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief