Kansen voor de Nederlandse robotica | Berenschot cases

Kansen voor de Nederlandse robotica

Case
Kansen voor de Nederlandse robotica

Deel deze case

Datum

19 juli 2021

Opdrachtgever

Holland Robotics

Robotica kán de wereld niet veranderen, robotica gáát de wereld veranderen. Nederland heeft alles in huis om op roboticagebied koploper te worden, maar om mee te spelen op het wereldtoneel moeten we nú investeren.

Hierover waren alle Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en clusterorganisaties in de roboticasector het eens. Zij bundelden enkele jaren geleden hun krachten in Holland Robotics, een samenwerkingsverband dat de Nederlandse roboticasector op de kaart ging of moest zetten. High Tech NL, initiatiefnemer en ‘aanvoerder’ van Holland Robotics, schakelde onze hulp in om deze investeringsbehoefte verder te concretiseren én om investeerders te overtuigen van de noodzaak.

Aanjaagprogramma

Op basis van een stevige marktanalyse en gesprekken met sleutelfiguren in de Nederlandse roboticasector schreven wij de position paper ‘Kansen voor de Nederlandse Robotica’, dat in 2018 door Alexander Lely (CEO Lely) werd aangeboden aan Bertholt Leeftink, de toenmalige directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Conclusie? Om op roboticagebied mee te spelen op het wereldtoneel, moet Nederland nú investeren. Daarnaast moeten industrie, onderzoekers, eindgebruikers én overheid nauw (blijven) samenwerken om ons land internationaal op de kaart te houden. Hiervoor is een ondersteunende basis nodig: een aanjaagprogramma dat de samenwerking versterkt en marktgeneratie versnelt, faciliteiten in (waar mogelijk reeds bestaande) fieldlabs en een onderzoeksprogramma om gericht de kennisvragen te beantwoorden die bijdragen aan de R&D-projecten.

Onderscheidende koppositie

Om binnen tien jaar een onderscheidende koppositie te bemachtigen, stelden wij een programma op voor vijf kansrijke toepassingsgebieden: de maakindustrie, gezondheidszorg, agrarische sector, logistiek & transport en inspectie & onderhoud. Het onderwerp staat daarmee op de politieke agenda. In afwachting van investeringen is het programma intussen in delen opgepakt. Voor drie van de vijf toepassingsgebieden zijn projecten gestart op basis van andere financieringsprogramma’s. R&D is gaande, de markt wordt betrokken en bedrijven en kennisinstellingen werken volop samen. Wij ondersteunen Holland Robotics hierbij.

Door de samenwerking met Berenschot kunnen wij als Holland Robotics ons helemaal richten op onze kracht. Namelijk als netwerkmakelaar de verbinding creëren tussen technologie, eindgebruikers en kennisinstellingen. Hiermee kunnen wij innovatie aanjagen en bevorderen. Berenschot vult ons aan op het gebied van begeleiding van de projecten waardoor wij samen het beste resultaat behalen. - Thijs Dorssers, manager Holland Robotics

Download positon paper

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?