Werkt het Bouwbesluit? | Berenschot nieuws

Beleidsdoorlichting: werkt het Bouwbesluit?

Nieuws
Beleidsdoorlichting: werkt het Bouwbesluit?

Deel dit nieuwsartikel

Datum

18 oktober 2021

Leestijd

1 minuut

Het is belangrijk dat alle gebouwen in Nederland veilig, gezond, bruikbaar en energiezuinig zijn en het milieu beperkt belasten. Daarom hebben we in Nederland het Bouwbesluit. Dit is de wettelijke waarborging van het maatschappelijk noodzakelijk minimum kwaliteitsniveau van bouwwerken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) beheert het Bouwbesluit. Maar gebeurt dit nou op de juiste wijze? Werken ze doelmatig en doeltreffend? En sluit het Bouwbesluit nog wel aan op de opgaven van de toekomst?

Bouwbesluit tegen het licht

Om dit te onderzoeken, voert Berenschot in opdracht van BZK een beleidsdoorlichting uit. Hierin onderzoeken we de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid op bouwkwaliteit en de bouwregelgeving. Dit doen we in een combinatie van een documentanalyse en twintig interviews. In de documentanalyse maakten onze consultants gebruik van Kamerbrieven, onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van BZK, aangevuld met andere onderzoeken uit de bouwsector. De interviews zijn gehouden over de gehele breedte van de sector, van de VNG en Aedes, tot aan architectenbureaus en bouwers.

Door deze combinatie kunnen we de theorie toetsen met de praktijk. En de begroting, met de daadwerkelijke realisatie, niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Op deze manier krijgen we inzicht in het hele speelveld. Hierdoor kunnen we diepgaande analyses uitvoeren en integrale conclusies en aanbevelingen doen over het complexe veld van de bouwregelgeving. Eind 2021 wordt de beleidsdoorlichting naar verwachting gepubliceerd.

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?