Berenschot helpt Amsterdam aardgasvrij te worden | Berenschot

Berenschot helpt Amsterdam aardgasvrij te worden

Nieuws
Luchtfoto van Amsterdam

Deel dit nieuwsartikel

Datum

02 december 2021

Leestijd

2 minuten

Eerder deze week ondertekenden woningcorporaties, warmtebedrijven en de gemeente in het kader van de Amsterdamse Warmtemotor een samenwerkingsovereenkomst om bestaande gebouwen en woningen in de stad van het gas af te halen.

Deze overeenkomst biedt betrokken partijen een gezamenlijke kapstok, waarmee zij Amsterdamse buurten stap voor stap aardgasvrij kunnen maken. Berenschot ondersteunde hen bij het ontwikkelen van deze samenwerkingsovereenkomst en de bijbehorende businesscase.

Gloednieuw model

De samenwerkingsovereenkomst tussen de zes betrokken woningcorporaties, Vattenfall en de gemeente bevat afspraken over hoe en onder welke voorwaarden zij het huidige warmtenet kunnen uitbreiden naar de bestaande woningen en gebouwen in de stad. Om de overeenkomst en businesscase te realiseren werkte Berenschot met twee teams, bestaande uit medewerkers van betrokken partijen en eigen experts. Dit resulteerde in een gloednieuw, gebruiksvriendelijk model, gebaseerd op het bestaande model van de Startmotor, dat partijen inzicht biedt in de financiële impact van de verschillende knoppen en keuzes. “Op basis van deze businesscase hebben partijen een aantrekkelijk (voorlopig) aanbod ontwikkeld voor de bewoners van de eerste vier geselecteerde buurten. Ook voor de volgende buurten ligt de basis-businesscase klaar en hoeven partijen nog maar een beperkt aantal keuzes te maken”, aldus Josse van Sleeuwen, consultant Energietransitie & Ruimte bij Berenschot.

Gezamenlijk pionieren

Daarnaast is bepaald waarover partijen op hoger schaalniveau afspraken wilden maken. Afspraken die daarmee gelden voor alle toekomstige buurten en die helpen om het maken van afspraken op buurtniveau te vereenvoudigen en versnellen. “Omdat dit gezamenlijk pionieren was – een dergelijke overeenkomst bestond nog niet in Nederland – hebben we met de inhoudelijke en juridische medewerkers van betrokken partijen een intensief proces doorlopen, waarbij we met vallen en opstaan tot een samenwerkingsovereenkomst zijn gekomen en een format voor de onderliggende buurtovereenkomsten”, aldus van Sleeuwen.

Ingewikkelde keuzes

Verder heeft Berenschot de bestuurders in een aantal onderhandelingssessies begeleid om tot gezamenlijke keuzes te komen over de meest gevoelige, complexe zaken. “De échte wil om te slagen en het doorzettingsvermogen van de bestuurders zijn wat ons betreft dé succesfactor geweest om tot het gezamenlijke resultaat te komen”, vertelt van Sleeuwen. “Een mooie eerste stap, waar wij als Berenschot trots op zijn en waar partijen de komende jaren profijt van gaan hebben bij maken van concrete afspraken per buurt om Amsterdam van het gas te halen.”

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?