Diversiteit en inclusie blijven buiten top 10 hr-beleidsthema’s | Berenschot nieuws

Diversiteit en inclusie blijven buiten top 10 hr-beleidsthema’s

Nieuws
Diversiteit en inclusie blijft buiten de top tien hr-beleidsthema’s

Deel dit nieuwsartikel

Datum

27 september 2023

Leestijd

2 minuten

Iets minder dan de helft van de Nederlandse werkgevers (48%) stuurt actief op inclusie, diversiteit en gelijkwaardigheid. Dat blijkt uit het jaarlijkse HR Trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder ruim 2.000 HR-professionals. Hoewel de urgentie gemiddeld toeneemt, dringt het beleidsthema ook dit jaar nog niet door tot de top 10 van belangrijkste HR-beleidsthema’s.

Een derde van de organisaties die actief beleid hanteren voor diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid, noemt aansluiting bij de maatschappelijke visie als belangrijkste drijfveer voor een divers medewerkersbestand. Bijna 20% ervaart dat diversiteit de prestaties van teams en afdelingen ten goede komt. Nog eens 15% beoogt met een divers personeelsbestand het 'employer brand' te versterken. Tot slot ziet 12% actief sturen op diversiteit als oplossing voor het invullen van krapteberoepen.

Sturing op culturele en etnische diversiteit

Die actieve sturing krijgt met 43% het meest invulling in de vorm van culturele en etnische diversiteit. Genderdiversiteit (30%) en het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking (27%) scoren nagenoeg gelijk. De aandacht voor culturele en etnische diversiteit komt redelijk overeen binnen de verschillende clusters van sectoren. “Wel zien we dat het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking binnen het cluster Openbaar bestuur met 37% in positieve zin afwijkt en het cluster Kennisintensieve dienstverlening met 14% juist negatief. Binnen dat laatste cluster steekt de aandacht voor genderdiversiteit met 41% juist weer uit boven het gemiddelde’, stelt Hans van der Spek, manager kenniscentrum HCM bij Berenschot.

Overheid in voortrekkersrol

Bijna 70% van de organisaties binnen het openbaar bestuur stuurt actief op diversiteit, waar het landelijk gemiddelde op 48% ligt. Het beleidsthema scoort in 2023 een achtste plaats. Het openbaar bestuur als cluster loopt daarmee wederom ver voorop ten opzichte van andere clusters van sectoren.

“Nog opvallender zijn de ambities van dit cluster”, aldus Van der Spek. “Voor komend jaar is de verwachting dat het thema op de vijfde plek op de prioriteitenlijst komt te staan. Het landelijk gemiddelde komt waarschijnlijk uit op de elfde plaats. Andere organisaties en sectoren kunnen hier dus een voorbeeld aan nemen om zo medewerkersbehoud en personeelstekort in het algemeen het hoofd te bieden.”

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief