Energie- en Milieulijst 2023 bekend | Berenschot nieuws

Energie- en Milieulijst 2023 bekend

Nieuws
Energie- en Milieulijst 2023 bekend

Deel dit nieuwsartikel

Datum

10 februari 2023

Leestijd

1 minuut

De Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt fiscaal voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende en milieugerelateerde bedrijfsmiddelen of onderdelen daarvan.

Doel

Op de lijsten staan innovatieve en duurzame energie-investeringen waarmee ondernemers fiscaal voordelig kunnen investeren via de regeling Energie-investeringsaftrek of Milieu-investeringsaftrek/Vamil.

Doelgroep

De EIA/MIA is bedoeld voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA/MIA, als die belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting.

Op de lijsten zijn in 2023 ook een aantal nieuwe circulaire bedrijfsmiddelen opgenomen en middelen die betrekking hebben op energie-balanceren.

Voorwaarden

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA/MIA is dat uw investering (bedrijfsmiddel) voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de lijst. Ga dit na met de online zoektool. Hiermee kunt u snel zoeken op het jaar van de lijst, de branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of op een ander trefwoord. Of raadpleeg de brochures, waarin de volledige lijsten zijn opgenomen.

Bijdrage

Met de regeling verlagen ondernemers de fiscale winst. Bij toekenning van de EIA mag u 45,5% van de kosten van de energie-investering in mindering brengen op de fiscale winst. Bij de MIA verschilt dit percentage per type investering/bedrijfsmiddel.

Deadline

U kunt voor de EIA en MIA twee soorten kosten melden: de aanschafkosten en de voortbrengingskosten. Beide kosten moet u melden binnen drie maanden na de koopovereenkomst of na het einde van elk kalenderkwartaal waarin u de voortbrengingskosten heeft gemaakt.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief