Interreg Vlaanderen-Nederland opent in september | Berenschot nieuws

Vooraankondiging: Interreg Vlaanderen-Nederland opent in september

Nieuws
Vooraankondiging: Interreg Vlaanderen-Nederland opent in september

Deel dit nieuwsartikel

Datum

30 juli 2021

Leestijd

2 minuten

Hoewel de regeling nog niet definitief gepubliceerd is, is een concept van het programmareglement inmiddels beschikbaar. De eerste oproep voor het programma Interreg Vlaanderen-Nederland VI zal naar verwachting openen op 22 september 2021. Deze eerste openstelling heeft als thema: 'Een slimmer Europa: Innovatie en vaardigheden voor slimme transformatie'.

Om problemen in grensregio’s aan te pakken en grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa te bevorderen, heeft de Europese Unie het Interreg-programma in het leven geroepen. Hiermee kunnen initiatieven worden gesubsidieerd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Elke grensstreek binnen de EU kent een eigen Interreg-programma. Langs de grens tussen België en Nederland is het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland het belangrijkste programma.

Doel

Het doel van deze regeling is het stimuleren van duurzame, slimme, groene en inclusieve groei binnen de grensregio Vlaanderen-Nederland.

Dit zesde programma kent de volgende vier prioriteiten:

  • Een slimmer Europa: innovatie en vaardigheden voor slimme transformatie.
  • Een groener Europa: klimaat, milieu en natuur.
  • Een socialer Europa: inclusieve arbeidsmarkt, opleiding en duurzame vrijetijdsbesteding.
  • Een Europa zonder grenzen: samenwerken om grensobstakels te overwinnen.

Binnen de eerste prioriteit, onderwerp van de nu aangekondigde eerste openstelling, onderscheidt het programma twee subdoelstellingen:

  • De ontwikkeling en het versterken van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en de invoering van geavanceerde technologieën.
  • Het ontwikkelen van vaardigheden voor slimme specialisatie, industriële overgang en ondernemerschap.

Doelgroep

Elk project dient minimaal één partner te hebben aan beide zijdes van de grens. In Nederland moet dit een ondernemer zijn in Limburg, Noord-Brabant of Zeeland, en in Vlaanderen in Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen.

Interreg kan, mogelijk per prioriteit, voorwaarden stellen aan het soort organisaties dat in aanmerking komt. Dergelijke voorwaarden zijn nog niet bekend. Wel staat beschreven dat het programma zich met name richt op publieke en private kennis- en onderwijsinstellingen, bedrijven (in het bijzonder mkb), (semi-)overheden en intermediaire organisaties, zoals innovatiecentra, brancheorganisaties, ontwikkelingsmaatschappijen en arbeidsmarktinstellingen.

Deadline

Projecten kunnen vanaf 22 september tot en met 19 november 2021 worden aangemeld. Na de preselectie hiervan op 23 februari 2022 door het comité van toezicht is de deadline van de aanvraag gesteld op 3 juni 2022.

Ziet u kansen voor uw eigen onderneming of wilt u alvast meer informatie over dit programma, neem dan contact op met uw adviseur bij Berenschot of met Irma Oosterom-van Roest via 030-291 6874 (secretariaat).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meer weten?