Politiek-bestuurlijke sensitiviteit | Berenschot Academy

Diensten

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Tijdens deze training krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u vanuit deze gedachte hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden.

Afbeelding - Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Om professioneel effectief te kunnen werken in een publieke organisatie, is het van belang dat u zich kunt verplaatsen in politici en bestuurders. Politiek-bestuurlijke gevoeligheid is dan ook een onmisbare competentie. Tijdens deze training krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden. U ontwikkelt meer gevoel voor de denkwijze van bestuurders en politici en krijgt meer zicht op het speelveld waarin zij moeten opereren. Zo leert u mogelijke gevoeligheden eerder herkennen en kunt u effectiever opereren.

Duur
2 dagen
Investering
€ 1.573,-
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor medewerkers van gemeenten, provincies en Rijksoverheid die te maken hebben met politiek-bestuurlijke dynamiek en hier beter mee willen leren gaan. Enige werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving is gewenst, maar niet per se noodzakelijk.

Resultaat

Na afloop van deze training heeft u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. U kunt u op basis van deze inzichten dit krachtenveld beter beïnvloeden. Ook heeft u meer gevoel ontwikkeld voor de denkwijze van bestuurders en politici. En u heeft meer zicht gekregen op het speelveld waarin zij moeten opereren. U herkent snel mogelijke gevoeligheden en bent beter in staat om in een politiek-bestuurlijke omgeving effectief te opereren.

Programma

U leert na te denken over de politiek-bestuurlijke gevoeligheid van uw eigen projecten en wordt bewust gemaakt van eventuele eigen vooroordelen. Via een eigen casus krijgt u inzicht in de belangen van de verschillende belanghebbenden (politiek, ambtelijke organisatie, uitvoering). Ook krijgt u handvatten voor het beïnvloeden van de processen tussen politiek, beleid, media, maatschappij en uitvoering.

De volgende onderwerpen staan ​​op het programma:

  • Het definiëren van de politieke arena
  • Het begrip politiek-bestuurlijke gevoeligheid
  • De politieke en bestuurlijke verhoudingen
  • Het inschatten van de politieke haalbaarheid
  • De krachtenveldanalyse
  • Het beïnvloeden van het krachtenveld
  • Het Adviseren van bestuurders en politiek

Werkwijze

Tijdens deze training werkt u aan de hand van eigen casuïstiek. Daarmee verbinden we de theorie aan de praktijk en zorgen we voor reflectie op uw eigen handelen. Er is daarnaast veel ruimte voor het oefenen van de theorie in actuele praktijksituaties. Dit doen we onder andere met een opdracht na de eerste dag, waarop tijdens de tweede dag wordt gereflecteerd. Hierdoor past u de lesstof direct toe in de praktijk, waardoor deze beter beklijft. Ter voorbereiding op de training wordt u gevraagd een intakeformulier met vragen in te vullen. Zo krijgen we een goed beeld van uw specifieke leerdoelen. Daar stemmen we de training op af. Na afloop ontvangt u een boekje met de belangrijkste theorie uit de training.

Te behalen

Na het voltooien van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat.

Data

Waar en wanneer

14 juni & 28 juni 2024
van 09.30 tot 17.00 uur
Utrecht
24 september & 8 oktober 2024
van 09.30 tot 17.00 uur
Utrecht
26 november & 17 december 2024
van 09:30 tot 17:00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 1.395,00
Arrangementskosten
€ 178,00
Totaal
€ 1.573,00

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen we, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen dekken hanteren we bij btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementskosten.

Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag
Ervaringen

Wat anderen zeggen

“Tijdens de training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit hebben mijn teamleden veel inzicht gekregen in de politieke arena. Bijvoorbeeld door het maken van een stakeholderanalyse. Dat helpt enorm bij het adviseren in een politiek gevoelige omgeving. De trainers van Berenschot maken een goede vertaalslag naar de praktijk, waarbij actuele vragen en praktijksituaties ingebracht konden worden. De lesstof kon daardoor direct in de praktijk toegepast worden.”

D.C.F. (Debbie) van Malestijn-Elders
Teamleider Ondersteuning Toezicht en Programma’s, Inspectie voor Leefomgeving en Transport (Ministerie van IenW)