Politiek-bestuurlijke sensitiviteit | Berenschot Academy

Diensten

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Tijdens deze training krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u vanuit deze inzichten hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden.

Afbeelding - Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Om als professional effectief te kunnen werken in een publieke organisatie, is het van belang dat u zich kunt verplaatsen in politici en bestuurders. Politiek-bestuurlijke sensitiviteit is dan ook een onmisbare competentie. Tijdens de training ‘Politiek-bestuurlijke sensitiviteit’ krijgt u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. Vervolgens leert u vanuit deze inzichten hoe u dit krachtenveld kunt beïnvloeden. U ontwikkelt meer gevoel voor de denkwijze van bestuurders en politici en krijgt meer zicht op het speelveld waarin zij moeten opereren. Zo leert u mogelijke gevoeligheden eerder herkennen en kunt u effectiever opereren.

Duur
2 dagen
Investering
€ 1.483,-
Locatie(s)
Utrecht
Over de opleiding

Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

Voor wie?

Deze training is ontwikkeld voor medewerkers van gemeenten, provincies en Rijksoverheid die te maken hebben met politiek-bestuurlijke dynamiek en hier beter mee om willen leren gaan. Enige werkervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving is gewenst, maar niet per se noodzakelijk.

Resultaat

Na afloop van deze training heeft u meer zicht op het politiek-bestuurlijke krachtenveld van uw organisatie. U kunt u op basis van deze inzichten dit krachtenveld beter beïnvloeden. Ook heeft u meer gevoel ontwikkeld voor de denkwijze van bestuurders en politici. En u heeft meer zicht gekregen op het speelveld waarin zij moeten opereren. U herkent snel mogelijke gevoeligheden en bent beter in staat om in een politiek-bestuurlijke omgeving effectief te opereren.

Programma

U leert na te denken over de politiek-bestuurlijke gevoeligheid van uw eigen projecten en wordt bewust gemaakt van eventueel eigen vooroordelen. Via een eigen casus krijgt u inzicht in de belangen van de verschillende stakeholders (politiek, ambtelijke organisatie, uitvoering). Ook krijgt u handvatten voor de gevolgen van de processen tussen politiek, beleid, media, maatschappij en uitvoering.

De volgende onderwerpen staan ​​op het programma:

  • Het einde van de politieke arena
  • Het begrip politiek-bestuurlijke sensitiviteit
  • De politieke en bestuurlijke verhoudingen
  • Het inschatten van de politieke haalbaarheid
  • De krachtenveldanalyse
  • Het gevolg van het krachtenveld
  • Het Adviseren van bestuurders en politici

Werkwijze

Tijdens deze training werkt u aan de hand van eigen casuïstiek. verbinden we de theorie aan de praktijk en zorgen we voor reflectie op uw eigen handelen. Er is veel ruimte voor het oefenen van de theorie in actuele praktijksituaties. Dit doen we onder andere met een opdracht na de eerste dag, waarop tijdens de tweede dag wordt gereflecteerd. Als gevolg van het feit dat u de lesstof direct toevoegde aan de praktijk, waardoor deze beter beklijft. Ter voorbereiding op de training wordt u gevraagd een intakeformulier met vragen in te vullen. Zo krijgen we een goed beeld van uw specifieke leerdoelen. Daar stemmen we de training op af. Na afloop ontvangt u een boekje met de belangrijkste theorie uit de training.

Te behalen

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat.

Data

Waar en wanneer

8 december en 15 december 2023
van 09.30 tot 17.00 uur
Utrecht
Investering

Uw investering

Opleidingskosten
€ 1.345,00
Arrangementskosten
€ 138,00
Totaal
€ 1.483,00

Omdat Berenschot ingeschreven is bij het Register Kort Beroepsonderwijs kunnen wij, als organisatieadviesbureau, opleidingen btw-vrij aanbieden. Om administratieve lasten te kunnen besteden aan btw-vrije producten en diensten een toeslag van 5% over de opleidings- en arrangementkosten.

Inschrijven

Direct online inschrijven

{{$index + 1}}. {{step.Title}}
{{step.Title}}
{{option.Title}}
{{option.Description}}
{{option.Price | formatPrice}}
Totaalprijs nog niet bekend Totaalprijs {{totalPrice() | formatPrice}} Alle bedragen zijn excl. 21% btw Alle bedragen zijn excl. 5% toeslag
Ervaringen

Wat anderen zeggen

“Tijdens de training Politiek-bestuurlijke sensitiviteit hebben mijn teamleden veel inzicht gekregen in de politieke arena. Bijvoorbeeld door het maken van een stakeholderanalyse. Dat helpt enorm bij het adviseren in een politiek gevoelige omgeving. De trainers van Berenschot maken een goede vertaalslag naar de praktijk, waarbij actuele vragen en praktijksituaties ingebracht konden worden. De lesstof kon daardoor direct in de praktijk toegepast worden.”

D.C.F. (Debbie) van Malestijn-Elders
Teamleider Ondersteuning Toezicht en Programma’s, Inspectie voor Leefomgeving en Transport (Ministerie van IenW)