Bestuurspraat de podcast: de asielopgave | Berenschot podcasts

Bestuurspraat de podcast: de asielopgave

Podcast
Bestuurspraat de podcast: de asielopgave

Deel deze podcast

Datum

04 juni 2024

In de nieuwste aflevering van de podcast Bestuurspraat bespreken we samen met demissionair staatssecretaris Eric van der Burg en senior managing consultant Pieterjan van der Hulst over de complexe uitdagingen rondom de asielopgave.

Welkom bij Bestuurspraat! In deze podcast nemen de jonge adviseurs Sophie en Mees je mee in het bestuurlijke en politieke landschap van Nederland. Om deze complexe wereld beter te begrijpen gaan ze in gesprek met bestuurders, topambtenaren, hoogleraren en collega’s over relevante maatschappelijke thema’s. Benieuwd hoe Nederland echt bestuurd wordt? Luister mee!

 

Aflevering 3: Hoe toon je leiderschap én boek je vooruitgang in een complex dossier als de asielopgave?

Het recente hoofdlijnenakkoord, dat volgens Wilders het 'strengste asielbeleid ooit' in Nederland introduceert, heeft de spreidingswet, waar Eric van der Burg de afgelopen jaren hard aan heeft gewerkt, weer op losse schroeven gezet.

Op 13 mei 2024, twee dagen voordat het hoofdlijnenakkoord openbaar werd, spraken Mees Bouweriks en Sophie Piers hem over hoe je in dit ingewikkelde dossier vooruitgang boekt en leiderschap toont. Eric deelde zijn visie: "Zonder dwang dingen doen die je nodig acht, dát is leiderschap." Daarnaast benadrukte hij: "Leidinggeven is niet doen wat je achterban verwacht dat je doet. Leidinggeven is dié dingen doen die nodig zijn, en daarin je achterban meenemen."

Luister naar de podcast om te horen hoe de toekomst eruit zou kunnen zien en wat de asielopgave volgens deze gasten nodig heeft.

Blijf op de hoogte van de laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief