Boek Het Nieuwe Belonen | Berenschot

Het Nieuwe Belonen

Publicatie
Het Nieuwe Belonen

Deel deze publicatie

Datum

29 november 2018

Beoordelingsgesprekken kosten minstens een miljard euro en leveren niets op dan frustratie volgens managers en werknemers. Deze jaarlijkse evaluatie van werknemers door managers zijn demotiverend en hebben geen positief effect op de prestatie. Dit blijkt uit een zevenjarig onderzoek van Kilian Wawoe (associé bij Berenschot en docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam).

Auteur(s)
Kilian W. Wawoe
Uitgavedatum
11 december 2017
Prijs
€ 23,54

Het Nieuwe Belonen

Hij pleit dan ook voor het afschaffen van dit systeem en te vervangen door een doorlopende coaching. Deze coaching richt zich niet op het verleden, maar op de vraag hoe een werknemer beter in zijn/haar werk kan worden. De resultaten zijn gepubliceerd in zijn boek Het Nieuwe Belonen.

Beoordelingsgesprekken kosten minstens een miljard euro en leveren niets op dan frustratie volgens managers en werknemers. Deze jaarlijkse evaluatie van werknemers door managers zijn demotiverend en hebben geen positief effect op de prestatie. Dit blijkt uit een zevenjarig onderzoek van Kilian Wawoe (associé bij Berenschot en docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam). Hij pleit dan ook voor het afschaffen van dit systeem en te vervangen door een doorlopende coaching. Deze coaching richt zich niet op het verleden, maar op de vraag hoe een werknemer beter in zijn/haar werk kan worden. De resultaten zijn gepubliceerd in zijn boek Het Nieuwe Belonen.

Dit boek schetst een alternatief: Het Nieuwe Belonen. Dat bestaat uit vier pijlers:

  • Belonen op basis van HR-analytics;
  • Prestaties alleen nog beoordelen met voldoet wel/niet;
  • Een nieuwe performance management cyclus met veel aandacht voor competentieontwikkeling, feedback en doorlopende goal setting;
  • Een eerlijke verdeling in de vorm van een variabele winstdeling in combinatie met een teambeloning en eventueel een pro-sociale bonus.

 

Over de auteur

Dr. Kilian W. Wawoe (1972) is organisatiepsycholoog. Hij startte zijn loopbaan bij ABN-AMRO Bank waar hij verschillende HR-functies bekleedde in binnen en buitenland. Na een carrière van 11 jaar verliet hij de bank in 2010 uit onvrede over de heersende ‘bonuscultuur’. In datzelfde jaar promoveerde Wawoe aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam op een proefschrift over beloningsvraagstukken bij banken.

Wawoe is in deeltijd verbonden aan de Vrije Universiteit als docent Human Resources Management en associé bij Berenschot.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief