Evaluatie verloskundige samenwerkingsverbanden | Berenschot cases

Evaluatie verloskundige samenwerkingsverbanden

Case
Evaluatie verloskundige samenwerkingsverbanden

Deel deze case

Datum

09 februari 2021

Opdrachtgever

Zorginstituut Nederland

De afgelopen tien jaar werken partijen in de geboortezorg samen in verloskundige samenwerkingsverbanden (VSV’s) om de kwaliteit en uitkomsten van de Nederlandse geboortezorg te verbeteren. In 2016 stelde het Zorginstituut Nederland de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg vast als inhoudelijke kapstok voor goede geboortezorg. Nu vraagt het Zorginstituut zich af of die VSV’s werken en wat andere netwerken in de zorg ervan kunnen leren. Om die vragen te beantwoorden, voeren wij voor het Zorginstituut Nederland een evaluatieonderzoek uit.

Stap verder

Het evaluatieonderzoek moet het Zorginstituut inzicht bieden in de ontwikkeling van de VSV’s op het terrein van samenwerken en netwerken. Doel is te leren van de huidige samenwerkingsverbanden en zo de VSV’s een stap verder te brengen, maar ook andere netwerken hiervan te laten profiteren.

Aanvullende expertises

Onze aanpak richt zich op het creëren van waarde voor de geboortezorg, Zorginstituut Nederland en de zorgsector in bredere zin. Hiertoe gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van een selectie van VSV’s en classificeren we de uitkomsten met het Berenschot mechanismenkwadrant, dat we eerder met het Zorginstituut hebben ontwikkeld: impactversterkend versus impactverzwakkend, en binnen en buiten invloed van VSV’s. Hierbij werken we nauw samen met het Zorginstituut, het College Perinatale Zorg, de Federatie van VSV’s en een vertegenwoordiger van de Regionale Consortia. Samen bepalen we de koers, waarbij we elkaar aanvullen in expertise. Zo hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden.

Verwachte uitkomsten

De resultaten van het evaluatieonderzoek worden begin 2021 bekendgemaakt.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Gerelateerd

Meer weten over dit onderwerp?