Even voorstellen: Pieter Meijers - Berenschot Klimaattalent

Even voorstellen: Pieter Meijers, klimaattalent

Artikel
Even voorstellen: Pieter Meijers, klimaattalent

Deel dit artikel

Datum

19 oktober 2021

Leestijd

2 minuten

Kunt u wel wat extra ondersteuning gebruiken bij het uitvoeren van projecten, acties en activiteiten in het kader van de energietransitie? Doe dan tijdelijk een beroep op de kennis en kunde van jonge, hoogopgeleide klimaattalenten van Berenschot!

Met Berenschot Klimaattalent versnellen we de energietransitie. Alle klimaattalenten hebben affiniteit en ervaring met klimaat- en energievraagstukken, snappen de context waarin de energietransitie zich voltrekt en kennen het Klimaatakkoord.

Benieuwd? Maak dan snel kennis met onze klimaattalenten. Pieter Meijers stelt zich graag aan u voor.

Waarom werk jij bij Berenschot Klimaattalent?

Berenschot Klimaattalent heeft een gave opzet. Vier dagen per week zijn we gedetacheerd bij een organisatie waar we bijdragen aan de energietransitie. Ikzelf zit nu halverwege mijn jaar bij de provincie Noord-Holland, waar ik me bezighoud met verduurzaming van de glastuinbouw; een geweldig mooie uitdaging. Daarnaast komen we elke twee weken een dag naar kantoor, voor verdere opleiding. Op die dagen wissel ik veel ervaringen uit met andere klimaattalenten en krijgen we trainingen over bijvoorbeeld gesprekstechnieken, procesmanagement en stakeholdermanagement. Die bagage kan ik dan weer gebruiken bij mijn opdracht in Noord-Holland.

Wat is jouw drijfveer, wat wil je bereiken?

Er wordt veel over de energietransitie gepraat. We weten dat het moet gebeuren en de ambities zijn dan ook hoog. Maar nu moeten we het ook gaan doen. In de uitvoering lopen we tegen allerlei moeilijkheden aan: gebrek aan draagvlak, niet-sluitende businesscases, tegengestelde belangen en niet goed op elkaar afgestemde initiatieven. Mijn drijfveer is om de hoge klimaatambities in praktijk te brengen. Mensen en organisaties bij elkaar brengen om samen de volgende stap te zetten in de energietransitie.

Wat is jouw achtergrond?

Ik heb bedrijfskunde gestudeerd met ‘strategic management’ als master. En naast mijn studie heb ik veel leuke dingen gedaan waar ik minstens zoveel van heb geleerd. Zo ben ik bestuurslid geweest van mijn studentenvereniging en ook van een politieke jongerenorganisatie. Dat heeft mij enorm gevormd. Na mijn afstuderen heb ik korte tijd een eigen bedrijf gehad waarin ik mkb’ers adviseerde over energiebesparing. Om vervolgens de klimaattalentuitdaging aan te gaan bij Berenschot.

Welke thema’s hebben jouw interesse?

Ik heb belangstelling voor de energietransitie in de volle breedte, juist omdat alle onderwerpen met elkaar samenhangen. De glastuinbouw heeft veel warmte nodig, maar de gebouwde omgeving ook. Een beleidsmaker moet dan ook integraal kunnen kijken: waar zijn welke warmtebronnen het beste in te zetten en hoe kunnen sectoren elkaar verder helpen? Dat vergt een bredere blik. Tegelijkertijd heeft de agrarische sector altijd een streepje voor bij mij, ook vanwege het feit dat ik uit een boerenomgeving kom.

Waarom ben jij klimaattalent?

Omdat ik ambities weet te verbinden met de weerbarstige praktijk. Ik zie de stip op de horizon, maar ook de redenen waarom sommigen niet mee willen of kunnen in de transitie daarnaartoe. Met mijn enthousiasme, verbindende kwaliteiten en inhoudelijke drive weet ik op moeilijke thema’s voortgang te boeken. Dat ik bij Berenschot de kans krijg om dat te doen terwijl ik mezelf verder ontwikkel, is natuurlijk fantastisch!

Klimaattalent inzetten?

Wilt u Pieter of één van zijn collega-klimaattalenten inzetten op projecten om de energietransitie binnen uw organisatie te versnellen? Neem dan contact met Bram Brouwer of Rens Baltus om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief

Meer weten?