Smart Systems en zorg op afstand | Berenschot blog

Smart Systems en zorg op afstand

Blog
Smart Systems en zorg op afstand

Deel deze blogpost

Datum

12 mei 2020

Leestijd

2 minuten

In deze blogreeks aandacht voor de vele mogelijkheden met Smart Systems. Vandaag deel 2: Smart Systems en Zorg op Afstand.

Smart Systems zijn slimme systemen, die gebruik maken van het Internet of Things om metingen te doen en deze data te gebruiken om patronen te herkennen, feedback te geven of acties te initiëren. De toepassingen zijn eindeloos en variëren van eenvoudig tot complex, van thuisgebruik tot toepassing in professionele omgevingen en van de zorgsector tot de industrie.

Eén van de toepassingsvelden waar Smart Systems van grote waarde kunnen zijn is in Zorg op Afstand.

De zorg staat voor een grote uitdaging. De groeiende en veranderende zorgvraag, in combinatie met een dreigend personeelstekort, vereist innovatieve oplossingen. Dit terwijl budgetten krimpen. Zorg op afstand kan een uitkomst bieden. Door de patiënt (zelfstandig) thuis gebruik te laten maken van slimme producten, hoeft deze minder vaak langs bij arts of therapeut. Bovendien kan de patiënt dagelijks inzicht hebben in zijn gezondheid, een wens die ook niet-patiënten meer en meer hebben.

Veel bedrijven ontwikkelen oplossingen voor een specifieke zorgbehoefte die met behulp van technologie thuis kan worden vervuld. Een van hen is ItoM, partner in het innovatiecluster Smart Systems.

Smart Systems-project

ItoM ontwikkelt binnen het Smart Systems-project, in samenwerking met Info.nl, Genexis en DEMCON Inbiolab de smart breathing belt. Dit is een device in de vorm van een riem met sensor, waarmee de wijze van ademhaling kan worden gemeten en direct aan de gebruiker wordt teruggekoppeld via de smartphone. Dit product kan gebruikt worden door mensen met een verkeerde ademhaling, een aandoening waarmee 1 op de .. Nederlanders te maken heeft.

Met behulp van de smart breathing belt hoeft de patiënt niet naar een therapeut, maar kan deze thuis oefenen. Bovendien wordt direct duidelijk of de oefeningen op de juiste wijze worden uitgevoerd.

Meer weten? Zie www.itom.nl

Deze blogreeks sluit aan bij het innovatiecluster Smart Systems, dat is geïnitieerd en wordt begeleid door Berenschot en DSP Valley en waarin steeds meer bedrijven participeren. Meer weten? Zie berenschot.nl/sameninnoveren.

Smart Systems wordt mogelijk gemaakt met steun van:

Europese Unie

OPZUID

Provincie Noord-Brabant

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste blogs

Meld u aan voor onze nieuwsbrief