Stap op de pedalen en ontstijg jezelf | Berenschot blog

Stap op de pedalen en ontstijg jezelf

Blog
Stap op de pedalen en ontstijg jezelf

Deel deze blogpost

Datum

07 juli 2021

Leestijd

2 minuten

De Tour de France is toch wel de mooiste en zwaarste koers op de wielerkalender. Drie weken lang zijn alle ogen (of oren) op Frankrijk gericht en vragen de renners van hun lichaam gedurende 3400 kilometer het maximale.

De voorbereiding op de Tour begint al veel eerder, zodra het parcours in het najaar wordt gepresenteerd. Er wordt een schets gemaakt van hoe het seizoen eruit gaat zien, wedstrijd voor wedstrijd, en voor iedere renner in de ploeg. Daarbij wordt écht gekeken naar het individu. Wat is de rol in het team, wat zijn de sterktes, minder sterke punten, fitheid, capaciteiten, et cetera. Samen met de coach stelt de renner een trainingsschema op dat erop gericht is om op het juiste moment in topvorm te zijn en te pieken. Er is geen one-size-fits-all mogelijk. Iedere renner heeft een andere benadering nodig, afhankelijk van ervaring, fitheid en fysiologische eigenschappen. Ten eerste is talent natuurlijk een belangrijke factor, maar daarnaast is training essentieel. Duurtraining, maar ook verzuring en in het rood rijden moet je trainen. In de tour zoeken de renners de grenzen van hun lichaam op.

Personal Talent Management

Ik ben gecharmeerd van de definitie van talent van psychologe en schrijfster Angela Duckworth. Zij zegt dat talent de snelheid is waarmee je beter wordt door middel van oefening. Dit impliceert dat talent alleen niet voldoende is. Gedisciplineerde oefening is nodig, maar de mate van talent is bepalend voor je groeipotentieel en snelheid van ontwikkeling. Dit pleit ervoor om juist in te zetten op de zaken waar je talent voor hebt.

Qua talentmanagement in organisaties betekent dit dat je kiest voor de invalshoek van een ‘growth mindset’ gericht op het ontdekken en ontwikkelen van talenten bij medewerkers, om hen daarmee optimaal in hun kracht te zetten, en daarmee ook waarde te creëren voor de organisatie. Bij Talent Management heeft de organisatie een belangrijke stimulerende en faciliterende rol. Ik pleit voor meer Personal Talent Management, oftewel zelf continu bezig zijn met beter worden, als dé manier om waarde te creëren voor, en daarmee ook ‘futureproof’ te zijn op de arbeidsmarkt.

Werken aan persoonlijke ontwikkeling is topsport

Het vraagt om zelfinzicht en doorzettingsvermogen om talenten optimaal te benutten. Om medewerkers hierin te ondersteunen, heeft Berenschot een uniek online coachingstraject ontwikkeld voor leidinggevenden. Een traject dat leren leuk en makkelijk maakt! Het online coachingstraject BeCome combineert een-op-een-coaching met een online leeromgeving. Deze combinatie maakt het bijzonder effectief om medewerkers te laten groeien. In zes tot acht weken werken deelnemers in verschillende etappes aan uiteenlopende opdrachten binnen de online leeromgeving. Aan het begin, halverwege en aan het einde van het traject worden deelnemers steeds een half uur gecoacht door een Berenschotcoach. Geen finish op de Avenue des Champs-Élysées, geen 3400km op de fiets met zadelpijn, geen gele truien, maar wel je eigen grenzen opzoeken, nieuwe inzichten verkrijgen, en vaardiger worden als professional.

Dus kom in beweging en stap op de pedalen!

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief