ZorgBots: robotoplossingen voor de zorg | Berenschot blog

ZorgBots-event: denk mee over robotoplossingen voor de zorg!

Blog
ZorgBots-event: denk mee over robotoplossingen voor de zorg!

Deel deze blogpost

Datum

21 maart 2024

Leestijd

2 minuten

De hoge werkdruk, de toenemende vergrijzing en stijgende zorgvraag maken een andere manier van zorgverlening noodzakelijk. Robotica kan hierin uitkomst bieden door taken over te nemen van de zorgverlener. Die transitie staat centraal tijdens het ZorgBots-evenement op 18 april, georganiseerd door High Tech NL en Breda Robotics. U bent van harte uitgenodigd!

Tijdens het event krijgt u inzicht in de toekomst van zorgtechnologie, kunt u netwerken met professionals uit de industrie en deelnemen aan boeiende discussies. Daarnaast hebben zorginstellingen de gelegenheid om te delen waar ze tegenaan lopen in hun dagelijkse praktijk, en kunnen bedrijven reeds ontwikkelde (deel)oplossingen presenteren.

 

Waardevolle innovatie voor zorgverleners in het ziekenhuis

Duidelijk is dat robots werkzaamheden gemakkelijker, veiliger, efficiënter of nauwkeuriger kunnen uitvoeren. Zo zijn ze uitermate geschikt voor het afleveren van voeding en medicatie of het vervoeren van wasgoed en zorgapparatuur. Op deze manier zijn verpleegkundigen en verzorgenden geen tijd kwijt aan logistieke handelingen en kunnen zij zich meer richten op de persoonlijke zorg. Een waardevolle innovatie, aangezien zorgverleners in het ziekenhuis maar liefst 30% van hun tijd bezig zijn met logistieke handelingen.


Daarnaast biedt robotica mogelijkheden voor de patiënt zelf, onder meer door hun zelfredzaamheid te vergroten door hen te ondersteunen tijdens dagelijkse bezigheden zoals persoonlijke verzorging. De patiënt bepaalt daarbij zelf op welk tijdstip hij of zij gebruik maakt van de zorg. Dit geeft de patiënt meer eigen regie.

 

Stimulans ontwikkeling robotoplossingen voor de zorg

Hoewel de afgelopen jaren diverse waardevolle ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op het gebied van robotica in de zorg, vereist brede implementatie verdere technologische ontwikkelingen voor een prettige en veilige interactie tussen mens en robot. Ook de sociale acceptatie van robots is nog onvoldoende, wat grootschalige adoptie belemmert. Daarom stimuleert het ZorgBots-project de ontwikkeling en adoptie van robotoplossingen voor de zorg. In dit consortium, onder leiding van netwerkorganisatie High Tech NL, werken zorginstellingen, hightechbedrijven en kennisinstellingen samen om robottechnologie naadloos te laten aansluiten op behoeften vanuit de zorg. Het ZorgBots-project ontvangt hiervoor subsidie vanuit het EFRO OPZuid-programma.

 

Concrete oplossingen

Momenteel wordt binnen het project gewerkt aan twee robotoplossingen: een wasrobot voor de ouderenzorg en een logistieke robot voor in het ziekenhuis. In deze projecten komen zowel de technologische ontwikkeling als de demonstratie in de praktijk aan bod. Door de waarde van deze robots te bewijzen in de praktijk, kunnen deze oplossingen gelden als lichtend voorbeeld voor het versnellen van de adoptie van robotica in de zorg en dragen zij bij aan het creëren van gewenning, vertrouwen en acceptatie bij zorgmedewerkers en patiënten.

 

Meedenken over robotoplossingen in de zorg?

Meldt u dan aan voor het ZorgBots-event bij Elvis Bajric van High Tech NL via elvis.bajric@hightechnl.nl. Ook met vragen kunt u bij hem terecht.

Praktisch
Datum: 18 april 2024
Tijd: 
Locatie: Breda Robotics, Slingerweg 2, Breda
Kosten: gratis deelname

Blijf op de hoogte met onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief