Het lenteakkoord een ambitieus verduurzamingsprogramma | Berenschot cases

Het Lenteakkoord: samen op weg naar grootschalige toepassing van circulair bouwen

Case
Het Lenteakkoord: samen op weg naar grootschalige toepassing van circulair bouwen

Deel deze case

Datum

26 april 2024

Opdrachtgever

NEPROM

Het Lenteakkoord is een verduurzamingsprogramma van de vijf grootste bouwbrancheverenigingen in Nederland en het ministerie van BZK. Doel is circulair bouwen op te schalen en zo te komen tot grootschalige toepassing ervan. Een omvangrijk programma. Daarom deed programmaleider Sander Woertman een beroep op klimaattalent Jesse van den Berg van Berenschot. De samenwerking bleek een win-win.

Invloedrijk programma

Het Lenteakkoord werd in 2008 gestart door Jacqueline Cramer, toenmalig minister van VROM, en is daarmee een van de langst lopende verduurzamingsprogramma’s van Nederland. “Het is een invloedrijk programma dat de praktijk verbindt aan beleid en aan wet- en regelgeving, en zo invulling geeft aan de uitdagingen van de bouwsector”, zegt programmaleider Sander Woertman. De Lenteakkoord-organisatie houdt kantoor bij branchevereniging NEPROM in Voorburg, een van de trekkers van het programma dat gedragen wordt door koplopers op het gebied van circulair bouwen.

Ik ging ervan uit dat het wel even zou duren voordat het financiële bewakingssysteem klaar was, maar binnen twee maanden had hij een perfect systeem opgezet

- Sander Woertman, programmaleider, NEPROM

Kennisontwikkeling en kennisdeling

De bouwsector helpen verduurzamen is niet alleen de doelstelling van het Lenteakkoord maar ook de persoonlijke motivatie van Woertman, zelf architectuurhistoricus en bouwkundige. “In dit programma leun ik op netwerkpartijen die mij input leveren voor onderzoeken en op adviseurs die helpen met onderzoek naar specifieke duurzaamheidsthema’s”, schetst hij. “Ik verbind alles met elkaar en beslis samen met bouwbrancheverenigingen en het ministerie wat we gaan oppakken in het programma en geef daar ook praktisch uitvoering aan.” Naast dit stuk kennisontwikkeling is Woertman ook verantwoordelijk voor kennisdeling met de markt door middel van events, de website en webinars.

Praktische zaken

Een grote opgave en meteen ook de reden voor het inlenen van Berenschot Klimaattalent Jesse van den Berg. “Een aantal praktische zaken bleef liggen, die wel heel belangrijk zijn voor de inhoudelijke positionering van het programma. Voor sommige zaken had ik geen tijd. En in andere zaken ben ik simpelweg niet zo goed, zoals financiën”, vertelt Woertman. “Het contact met Jesse kwam tot stand via diens eerdere opdrachtgever, Bouwend Nederland, tevens een van de partners van het Lenteakkoord. Tijdens onze kennismaking bleek het meteen een match en sinds januari dit jaar ondersteunt Jesse me bij het programma.”

Data combineren

De afgelopen vier maanden ontwikkelde Van den Berg een financieel bewakingssysteem en maakte hij tevens de bestaande projectendatabase van de RVO geschikt voor projecten van partners in het Lenteakkoord. “Daardoor hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen we alle data combineren. Het achterhalen van die gegevens en controleren of deze nog actueel zijn, vergt echt aandacht. Fijn om iemand als Jesse te hebben die daar focus op heeft”, stelt Woertman. Naast deze twee hoofdtaken pakte Van den Berg ook allerlei dagdagelijkse zaken op. “Denk aan het opstellen van een nieuwsbrief, het voorbereiden van bijeenkomsten, het uitzetten van onderzoeksvragen bij onderzoeksbureaus en het organiseren van interviews voor publicaties”, zegt hij. “Bij Bouwend Nederland hield ik me meer bezig met de energetische kant van verduurzaming van de bouw, binnen het Lenteakkoord kwam ik in aanraking met circulair bouwen. Zo kon ik vanuit een ander perspectief mijn kennis van de bouwsector verdiepen.”

Wederzijdse klik

Woertman toont zich zonder meer tevreden over de inzet van Jesse als klimaattalent. “Ik ging ervan uit dat het wel even zou duren voordat het financiële bewakingssysteem klaar was, maar binnen twee maanden had hij een perfect systeem opgezet. En het systeem was ook een stuk intelligenter dan ik had verwacht”, zegt hij. “Daarnaast is Jesse een prettige collega: vrolijk, in control, weet waar hij over praat en luistert aandachtig. Mijn NEPROM-collega’s en ik hebben hem echt in ons hart gesloten.” De klik blijkt wederzijds. Van den Berg: “Ik ben hier in een warm bad terechtgekomen en heb de laagdrempelige omgang met Sander heel erg gewaardeerd. We weten precies wat we aan elkaar hebben. Daarnaast heb ik qua projectmanagement veel van hem geleerd op het vlak van communicatie, het voeren van gesprekken met koplopers en de positionering van het Lenteakkoord naar buiten toe.”

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste klantcases

Meld u aan voor onze nieuwsbrief