Defensiesector: kortere termijn leveren materieel| Berenschot

Defensie- en veiligheidssector wil kortere termijn voor leveren en uitbreiden materieel

Nieuws
Defensie- en veiligheidssector wil kortere termijn voor leveren en uitbreiden materieel

Deel dit nieuwsartikel

Datum

20 juli 2022

Leestijd

2 minuten

De circa 1.000 bedrijven die actief zijn in de defensie- en veiligheidssector wensen een versnelling en verkorting van de termijn voor het leveren en uitbreiden van materieel. Dit blijkt uit recent onderzoek van Berenschot in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het rapport is 11 juli aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek is uitgevoerd in januari en februari 2022, dus nog voor de oorlog in Oekraïne. Uit het onderzoek blijkt dat het MKB kritisch is over de mate waarin bedrijven toegang krijgen tot projecten van Defensie. Ook zijn zij niet te spreken over de hoeveelheid papierwerk en verwachten ze een proactieve benadering vanuit de overheid.

Circa 55% van de organisaties verwacht groei. De verwachting is het grootst bij Original Equipment Manufacturers en bedrijven werkzaam binnen het maritieme domein.  

Door de geopolitieke spanningen is het onderzoek actueler dan ooit. De defensie- en veiligheidssector is over het algemeen R&D kennisintensief en exporteert veel. Tevens wordt door de bedrijven aangegeven dat de scheidslijn tussen civiel en militair steeds meer vervaagt door het gebruik van dual use-producten en IT-cyberdomein.

Defensie Industrie Strategie beleid wordt gewaardeerd maar onvoldoende concreet in de uitvoering

In de Defensie Industrie Strategie (DIS) staat dat de Nederlandse defensie-industrie versterkt, beschermd en internationaal gepositioneerd moet worden. Hiervoor wil Defensie het beste product voor de beste prijs en een zo groot mogelijke betrokkenheid van het Nederlands bedrijfsleven.

Uit het onderzoek van Berenschot blijkt dat de DIS nog onvoldoende wordt omgezet naar specifiek beleid en uitvoering. Het Nederlands bedrijfsleven heeft voornamelijk behoefte aan stimuleringsmaatregelen om te investeren in nieuwe hoogwaardige producten en technologieën. Volgens de ondervraagde bedrijven kan de overheid een belangrijke bijdrage leveren aan deze digitaliseringsslag en de concurrentiepositie in de betreffende markten.

Over het onderzoek

Adviesbureau Berenschot heeft in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een onderzoek uitgevoerd naar de omvang en samenstelling van de Nederlandse Defensie en Technologische en Industriële Basis (NLDTIB). In totaal hebben 180 bedrijven deelgenomen aan het onderzoek, en zijn er twintig gesprekken gevoerd met organisaties die werkzaam zijn voor de Nederlandse defensie- en veiligheidssector. Het onderzoek is in januari en februari 2022 uitgevoerd.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief