Duurzaamheid is doorgedrongen tot de kern van het strategieproces

Duurzaamheid is doorgedrongen tot de kern van het strategieproces

Nieuws
Windmolens en zonnepanelen staan in het kader van duurzaamheid op het bedrijfsterrein

Deel dit nieuwsartikel

Datum

09 juni 2022

Leestijd

1 minuut

Ongeveer de helft van de organisaties geeft invulling aan duurzaamheid via een duurzaamheidsstrategie, zo blijkt uit het Berenschot Strategie Trendsonderzoek 2022. Duurzaamheid gaat over risico’s, kansen, veranderende klantvraag en eisen van diverse stakeholders. Organisaties zien dit onderwerp daarmee als een strategische verantwoordelijkheid en onderdeel van de managementagenda.

Europese regelgeving

Ruim een derde van de organisaties meldt invulling te geven aan duurzaamheid door middel van compliance. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht (middel)grote bedrijven te rapporteren over de impact van hun bedrijfsactiviteiten en over hoe zij omgaan met sociale en ecologische uitdagingen. Als een bedrijf meer dan 250 medewerkers telt, de omzet hoger is dan € 40 miljoen of als het bedrijf beursgenoteerd is, dient het vanaf 2023 te voldoen aan de CSRD.

Materialiteitsmatrix

Slechts een op de zes deelnemers geeft aan een materialiteitsmatrix te hebben opgesteld of op andere wijze te rapporteren. Een materialiteitsmatrix communiceert de focus van het duurzaamheidsbeleid van een organisatie. Het biedt een overzicht van de essentiële thema’s waaraan de organisatie in haar handelen prioriteit geeft.

Praktijkcase

Naast inzicht in de wijze waarop de deelnemende organisaties invulling geven aan duurzaamheid, bevat het rapport ook een interview met de Global Sustainability Officer van Vanderlande. In dit interview wordt uiteengezet hoe deze internationaal opererende onderneming in transportsystemen voor interne logistiek invulling geeft aan duurzaamheid.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief