Duurzaamheid voornamelijk nog papieren exercitie bij bedrijven | Berenschot nieuws

Duurzaamheid voornamelijk nog papieren exercitie bij bedrijven

Nieuws
Duurzaamheid voornamelijk nog papieren exercitie bij bedrijven

Deel dit nieuwsartikel

Datum

15 april 2024

Leestijd

2 minuten

Vanwege aanstaande CSRD-wetgeving en steeds hogere maatschappelijke verwachtingen geldt duurzaamheid als belangrijk strategisch thema in de boardroom van veel bedrijven. Inmiddels heeft 71% hieromtrent ook beleid en/of doelstellingen geformuleerd. In de praktijk blijft het echter bij deze papieren exercitie: slechts de helft van de bedrijven weet beleid om te zetten in duurzamere producten, diensten of productiemethodes, zo blijkt uit het Strategie Trendsrapport 2024 van Berenschot.

In een aantal cruciale sectoren voor verduurzaming van Nederland is het percentage dat duurzaamheidsbeleid uitvoert zelfs gekrompen. Zo is dat in de bouwsector 27% lager dan in 2022. En het aantal logistiek dienstverleners dat duurzame diensten levert, is met 5% afgenomen, terwijl 24% meer bedrijven aangeeft met beleidsvorming bezig te zijn in deze sector. “Met andere woorden, er is meer beleid, maar de uitvoer blijft achter”, constateert Christian Slob, consultant Sustainable Excellence bij Berenschot.

In top 3

Duurzaamheid staat al vier jaar in de top 5 van onderwerpen waarop bedrijven zich willen onderscheiden van de concurrentie. En dit jaar steeg het thema door naar naar de derde plek, ongetwijfeld onder invloed van de aanstaande Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die verplicht beursgenoteerde en grote bedrijven te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen. “Het hebben van beleid en doelstellingen op zich is daarom niet langer genoeg om het verschil te maken. Bedrijven kunnen alleen nog onderscheiden in de uitvoer”, stelt Slob.

Essentiële factor

Er is dan ook veel werk aan de winkel, aangezien de CSRD-wetgeving volgend jaar ook geldt voor bedrijven die voldoen aan twee van de volgende drie criteria: >250 medewerkers, balans > € 25 miljoen of omzet > € 50 miljoen. “Je ziet dat bedrijven de consequenties van het openbaar maken van hun inspanningen nog onvoldoende beseffen”, zegt Slob. “Tegelijkertijd geeft 85% van de bedrijven aan hulp nodig te hebben bij de implementatie van CSRD-wetgeving. Dit betreft het opstellen van doelstellingen, het verzamelen van data en het voorbereiden op de audit. Veel werk, maar het integreren van duurzaamheidsprincipes in de bedrijfsstrategie wordt naar verwachting essentieel voor langetermijnsucces en een goede concurrentiepositie.”

Over het onderzoek

Het jaarlijks terugkerend Strategie Trendsonderzoek is in het voorjaar 2024 uitgevoerd door organisatieadviesbureau Berenschot. De ruim 450 respondenten zijn afkomstig uit de top van het Nederlands bedrijfsleven en uit semipublieke, onderwijs- en zorgorganisaties. Het gaat om professionals in general-managementposities, uiteenlopend van dga’s (11%), bestuurders (48%) en toezichthouders (3%) tot (top)managers (27%) en hun adviseurs (12%) van grote, middelgrote en kleine organisaties in Nederland.

In het rapport is ook aandacht voor:
1. Experimenteren met AI
2. Boeken van duurzaamheidswinst
3. Omgaan met margedruk
4. Inspelen op de geopolitieke situatie

 

CSRD stappenplan

Wilt u meer inzicht in hoe wij in acht stappen CSRD implementeren in uw organisatie? Vraag ons stappenplan aan.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte van onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief