Over de toekomst van het internationaal treinverkeer | Berenschot podcasts

Over de toekomst van het internationaal treinverkeer

Podcast
Over de toekomst van het internationaal treinverkeer

Deel deze podcast

Datum

29 maart 2021

In de tweede aflevering verdiepen we ons in de wereld van het internationaal spoorvervoer. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen voor korte afstanden straks de trein pakt in plaats van het vliegtuig?

Marjon Kaper is naast Directeur Reizen bij de ANWB ook bestuurslid van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen en kent de internationale passagiersmarkt dus als geen ander. In deze aflevering gaan we met haar in gesprek over haar visie op dit thema.

Thema's omtrent toekomst internationaal treinverkeer

Consumentenperspectief

Wat beweegt mensen om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig? Wat moet er gebeuren om ervoor te zorgen dat reizen met de trein top of mind wordt? Het consumentenperspectief is een belangrijke succesfactor.

Lees hier meer over onze marktverkenning van concurrentie internationaal spoor.

European Year of Rail

In het kader van de European Year of Rail is het de ambitie om het verkeer met de hogesnelheidstrein tot 2030 te verdubbelen. Is deze ambitie realistisch of blijft het een lang gekoesterde droom van de Europese Unie en haar lidstaten?

Lees hier meer over de actieagenda van het European Year of Rail.

Invloed van de huidige pandemie

De huidige crisis slaat een groot gat in de begroting van veel vervoerders in zowel de spoor- als de luchtvaartsector. Dit is vooral te danken aan het teruglopende aantal reisbewegingen. Zorgt dit ervoor dat de grote Europese ambities geparkeerd worden of is de crisis juist een katalysator van verandering?

Lees hier meer over de invloed van de coronacrisis op mobiliteit in de stad.

Highlights aflevering 2

Mits er weer meer mogelijk is, wat voor een reisgedrag gaan we dan deze zomer zien?

Kaper: Er is veel gespaard in het afgelopen coronajaar en er zijn veel reizen die onverhoopt opgeschort zijn. Enerzijds is de kans dus groot dat er deze zomer veel inhaal reizen gepland staan. Anderzijds ziet het ANWB ook dat er meer waardering gekomen is voor hetgeen we hier op het continent hebben. Onder dertigers heersten een trend waarin zij een grote getallen met een rugzak de wereld over trokken terwijl een deel van hen nu tot het besef komt dat reizen in Europa een duurzamer alternatief vormt.

Hoe zorgen we ervoor dat mensen meer met de trein gaan in Europa in plaats van met het vliegtuig?

Het ANWB wil het liefste haar reizen binnen een straal van 700 kilometer per trein of elektrische auto aanbieden. Daarnaast is het van grootbelang dat de Airrail samenwerking verder wordt uitgebreid zodat het aantal vliegbewegingen drastisch wordt teruggedrongen.

Blijf op de hoogte van de laatste podcasts

Meld u aan voor onze nieuwsbrief