Klimaattalenten bedenken WeBattery voor netcongestie | Berenschot artikel

Klimaattalenten bedenken WeBattery als oplossing voor netcongestie

Artikel
Klimaattalenten bedenken WeBattery als oplossing voor netcongestie

Deel dit artikel

Datum

09 juni 2023

Leestijd

1 minuut

Zoals bekend loopt het elektriciteitsnet in Nederland vol. Zo meldde TenneT in 2022 dat het hoogspanningsnet in Limburg en Noord-Brabant tegen de grenzen aanloopt. Een soortgelijk bericht kwam begin 2023 van Liander voor de gemeente Noordwijk. Om dit probleem aan te pakken, werken de ACM, het Rijk, lagere overheden, netbeheerders en marktpartijen samen aan het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Berenschot Klimaattalenten namen met hun creatieve idee deel aan het Open Innovatie Programma van TenneT.

Concepten samenvoegen

Binnen het Open Innovatie Programma gaat TenneT parallel aan het LAN actief op zoek naar ideeën om het gebruik van het net te optimaliseren en op die manier meer en sneller klanten op het transport- en distributienet te kunnen aansluiten. Vier Klimaattalenten van Berenschot, te weten Cas Bulder, Zebaish Masood, Leon Honkoop en Thomas Gruben, maakten zich in korte tijd de thematiek rond netcongestie eigen. “Door te brainstormen met collega’s en verschillende ideeën voor te leggen bij experts binnen verschillende relevante disciplines zowel binnen de organisatie als daarbuiten, ontstond het idee om twee bestaande concepten – de buurtbatterij en een energiecoöperatie – samen te voegen tot de zogeheten WeBattery”, vertelt Thomas.

Efficiënte benutting

De WeBattery is een batterijsysteem dat wordt gekoppeld aan een middenspanningsstation in een wijk. “Doordat de WeBattery wordt gerealiseerd door een energiecoöperatie, kunnen afspraken worden gemaakt over het optimaal laden en ontladen van de batterij, voor een zo efficiënt mogelijke benutting van het net”, verklaart Thomas. “Bewoners krijgen de mogelijkheid om te investeren in het systeem. Hierdoor kunnen zij een actieve bijdrage leveren aan het oplossen van netcongestie en plukken ze hier de vruchten van door bijvoorbeeld een korting op hun energierekening.”

Verschillende invalshoeken

De in totaal 57 inzendingen hadden alle een andere invalshoek, van het ontwikkelen van dynamische netcapaciteit tot het digitaliseren van het Nederlands net; 3 innovaties zijn inmiddels door naar de ‘test & scale’-fase. “Onze oplossing haalde helaas niet de top 3, toch zijn we trots op het resultaat.”

Benieuwd naar de oplossing van de Klimaattalenten? Bekijk de video hieronder waarin Klimaattalenten het in 2 minuten uitleggen. 

Blijf op de hoogte met onze laatste artikelen

Meld u aan voor onze klimaattalent nieuwsbrief