Capaciteit energie- en warmtetransitie plannen | Berenschot

Klimaattalent

Capaciteit energie- en warmtetransitie

Klimaattalenten helpen u met ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten voor het verduurzamen van energie en warmte. Zo brengen we beweging in de energie- en warmtetransitie!

Een extra stimulans voor uw duurzame energieplannen

We maken de overstap van fossiele naar duurzame energie. Dat brengt allerlei vragen met zich mee, zoals het oplossen van netcongestie, de ruimtelijke inpassing van duurzame energie en warmtebronnen en het sturen op een sociale en rechtvaardige energietransitie. Vanwege de complexiteit van de opgave en een tekort aan capaciteit lopen veel (semi-)overheden vast in de ontwikkeling en/of uitvoering van duurzaamheidsplannen. De klimaattalenten van Berenschot leveren op korte termijn versterking om projecten in gang te zetten, plannen uit te voeren en uw duurzaamheidsambities te realiseren. Zij kunnen daarbij terugvallen op de ervaring, expertise en een integrale visie op de energietransitie van hun Berenschot-collega’s. Zo brengen zij de duurzaamheidsplannen van ministeries, provincies, waterschappen, gemeenten, koepelorganisaties en netbeheerders in beweging!  

Meer weten?

Stel een vraag of bel ons direct.

Stuur een vraag

Zet een klimaattalent in!

Klimaattalenten bieden capaciteit op het gebied van de energie- en warmtetransitie. Daarbij vervullen zij de volgende rollen: 

  • Beleidsmedewerker of -adviseur 
  • Programma- of projectsecretaris 
  • Projectmedewerker of -leider

 

Vanuit deze rollen voeren klimaattalenten de volgende werkzaamheden uit: 

  • Samenbrengen van actoren en stakeholders. Klimaattalenten brengen diverse belangen in kaart en gaan op zoek naar win-win-proposities. Een voorbeeld hiervan is het verbinden van netbeheerders, koepelorganisaties, en verschillende bestuurslagen in het kader van netcongestie. 
  • Integraal werken. Klimaattalenten zorgen voor verbinding met aangrenzende beleidsthema’s en programma’s binnen en buiten de energietransitie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de relaties met verduurzaming van de bouw en mobiliteit of het sociale domein en energiearmoede. 
  • Strategisch meedenken en organiseren van de uitvoering. Klimaattalenten ondersteunen door mee te werken aan nieuw beleid, beleidsplannen en adviezen te vertalen naar resultaten, het onderhouden van relaties met stakeholders, en door het opstellen en bijsturen van projectplannen zoals de organisatie van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie. 
  • Projectmatig en analytisch werken. Klimaattalenten bewaken het overzicht en de voortgang van projecten door het analyseren en structureren van informatie en data, uitwerken van de langetermijnplanning, het opzetten van overlegstructuren en het sturen op resultaten. Denk aan de impact van een RES op het energienet.