Het aantal mensen dat huishoudelijke ondersteuning krijgt, is de afgelopen jaren flink gestegen. Om goed zicht te houden op de uitvoeringspraktijk in het sociaal domein en ervoor te zorgen dat de eigen adviezen hier naadloos bij aansluiten, neemt Berenschot verschillende initiatieven. Zo liepen onlangs zeven adviseurs mee met de thuishulpen van Tzorg.
MeeZorgMoment
Binnen het sociaal domein adviseert Berenschot onder meer gemeenten over de inrichting en bekostiging van huishoudelijke ondersteuning. “Het belang van goede huishoudelijke hulp is ons bekend”, vertelt Bart Vertegaal, een van de adviseurs die een cliënt bezocht en meehielp met taken in het huishouden. “Dit MeeZorgMoment geeft ons goed zicht op de dagelijkse praktijk. We hebben ervaren dat de huishoudelijke hulp een essentiële rol kan vervullen binnen het zorglandschap.”
Persoonlijke aandacht
De MeeZorgMomenten onderstreepten tevens het belang van persoonlijke aandacht. “Iedere cliënt heeft zijn of haar eigen wensen en behoeften. Sommigen fleuren op door sociale interactie, anderen hechten meer aan praktische ondersteuning. We zagen hoe de thuishulp het werk aanpaste aan de persoonlijke wensen van de cliënt”, zegt Enzo van den Maagdenberg, eveneens adviseur bij Berenschot. “We hielpen bijvoorbeeld met het opruimen van keukenkastjes en het weggooien van producten die over de datum waren. Kleine zaken die echt een verschil maken voor het welzijn van de cliënt.”
Collega Noa Agami vult aan: “Voor veel cliënten is hun thuishulp een vast en vertrouwd gezicht. Wat mij opviel, was de hechte band tussen thuishulp en cliënt; de cliënt genoot zichtbaar van haar gezelschap. Dit contact kan helpen eenzaamheid te voorkomen of te verminderen en zo een grote rol vervullen in het welzijn van de cliënt. Dat wordt nog te vaak onderschat.”
Signaleringsfunctie
Huishoudelijke hulp is vaak de eerste zorg die een cliënt ontvangt, waardoor de thuishulp ook een belangrijke signaleringsfunctie heeft. “Omdat de thuishulp regelmatig over de vloer komt, merkt hij of zij veranderingen in het gedrag van de cliënt”, verklaart Allard Jager, regiomanager bij Tzorg. “Wanneer een cliënt bijvoorbeeld vergeetachtig wordt, geeft de thuishulp op tijd een signaal door om te voorkomen dat zwaardere zorg nodig is. Op deze manier handelen wij preventief.”