Houd de IT'er! | Berenschot blog

Houd de IT'er!

Blog
Administratie onderhandeling

Deel deze blogpost

Datum

17 oktober 2023

Leestijd

2 minuten

Uit het jaarlijkse HR Trendrapport, voor het vijftiende jaar op rij uitgevoerd onder ruim 2.000 HR-professionals, komt de uitdagende arbeidsmarkt als dominant thema naar voren. Zowel voor bedrijven als (non-profit) organisaties wordt de lijst met HR-thema’s aangevoerd door onderwerpen als werving, selectie, employer branding en arbeidsmarktcommunicatie.

Bijna 80% van de respondenten geeft aan problemen te ondervinden bij de werving en selectie wegens de krapte op de arbeidsmarkt. Over de situatie de komende twaalf maanden is men voorzichtig iets positiever, maar de daling bedraagt slechts een beperkt aantal procentpunten. Als we navraag doen welke soort functies vooral lastig in te vullen zijn dan scoren de IT-functies met 65% bijna even hoog als de operationele functies 69% (wisselend per bedrijf/organisatie – van verpleegkundigen en onderwijzers tot productiemedewerkers). Binnen het cluster Openbaar Bestuur gaat het zelfs om 87%; in een krappe markt voor IT-personeel is het klaarblijkelijk extra lastig om mensen te interesseren voor een vacante IT-functie binnen het Openbaar Bestuur.

Het is niet alleen lastig om nieuwe medewerkers te vinden op de huidige arbeidsmarkt, steeds nadrukkelijker uiten de respondenten hun zorgen over het behouden van de bestaande medewerkers voor de eigen organisatie. Inmiddels is dit voor 43% van de respondenten een zorgpunt én naar verwachting loopt dit volgend jaar op naar 50%! Tien jaar geleden was dat met 4-5% iets wat sporadisch voorkwam.

Opvallend gegeven is ook dat dé categorie medewerkers waar men zich qua behoud het meeste zorgen om maakt, de groep is die tussen de 1 en 3 jaar in dienst is. Gemeten over alle functies speelt dat bij 49% van de respondenten die zorgen omtrent behoud kent en specifiek voor IT-functies ligt dat percentage fors hoger: 63%. De categorie tussen de 3 en 5 jaar dienstverband scoort met 33% voor IT-functies ook iets hoger dan het gemiddelde van 29%. Het eerste jaar gaat best wel goed, daar ligt het percentage voor IT-ers met 15% onder het gemiddelde van 21%. Maar toch… heb je met veel moeite iemand gevonden, dan kan al relatief snel twijfel ontstaan over de voorzetting van het dienstverband.

Organisaties anticiperen op de zorgen omtrent behoud door (nog) meer aandacht te besteden aan opleiding en ontwikkeling, flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden, maar vooral door vaker gewoon het gesprek aan te gaan met medewerkers. Zo krijgen mensen het oprechte gevoel dat ze er toe doen voor de organisatie.

 

Deze blog verscheen eerder in AG Connect editie 6 2023.

Gerelateerd

Meer weten?

Blijf op de hoogte met onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief