Opensourcewerken met de hele organisatie | Berenschot blog

Opensourcewerken doe je met de hele organisatie

Blog
Spontaan overleg bij bureau's

Deel deze blogpost

Datum

29 februari 2024

Leestijd

1 minuut

Opensourcewerken is werken volgens de opensourceprincipes, met nadruk op transparantie en samenwerking. Het is niet moeilijker dan ‘gesloten’ werken, maar wel anders. En belangrijk, zeker gezien de voordelen voor organisaties in het openbaar bestuur.

Opensourcewerken raakt niet alleen ontwikkelaars en hun ontwikkelprocessen, maar ook de bedrijfsprocessen in de organisatie: het vereist een cultuurverandering van de hele organisatie. Het management moet een helder verhaal hebben waarom het belangrijk is om opensource te werken. Inkopers dienen op de hoogte te zijn van de eisen en juridische kaders rond de aanschaf van een opensourceproduct of beter: de support op een opensource product. En ook toezichthouders zoals IT-auditors moeten de organisatie op een andere manier controleren.

 

Op operationeel niveau is vooral de IT-afdeling aan zet. Product owners moeten weten welke opensourceproducten gebruikt kunnen worden. Op het moment dat code gepubliceerd wordt en er actief wordt gezocht naar bijdragers, is het belangrijk om binnenkomende reacties op een zinnige manier af te handelen. Dit stukje community management, waar ook het onderhouden van contacten bij hoort, vergt andere vaardigheden. Het is zaak het netwerk van bijdragers te onderhouden en actief te houden. Veel organisaties die serieus aan de slag willen met opensourcewerken, richten daarom een opensource program office in om opensourcewerken effectief vorm te geven.

 

Het kan spannend zijn om open en transparant te werken. Alles wat je doet, is immers zichtbaar voor de buitenwereld. Ook als er een kwetsbaarheid wordt gevonden, is snel duidelijk dat jij dit product gebruikt. Dus moeten de IT-processen volwassen ingericht zijn. Zo stelt opensourcewerken hogere eisen aan configuratiemanagement (weet wat je hebt) en patchmanagement. Het is van belang goed zicht te hebben op alle componenten die je in gebruik hebt, via een ‘software bill of materials’ (zie factsheet Open Source Security). Ook change management verandert als er eveneens wijzigingen uit de community mogelijk zijn en/of anderen gebruik maken van jouw code.

 

Organisaties in het openbaar bestuur moeten transparant zijn in hun beslissingen, dat geeft vertrouwen. Opensourcewerken is een cultuurverandering waar alle medewerkers in mee moeten, maar begint bij een visie en stip op de horizon.

 

 

Adoptie van opensourcewerken in de organisatie gaat niet vanzelf. Doorgaans staan ingesleten werkwijzen en bestaande procedures het benutten van de kracht van opensourcewerken in de weg. Een strategisch slimme benadering vergroot de kans op succesvolle implementatie. Wij helpen u hier graag mee!

 

Blijf op de hoogte met onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief