Vormgeving Academische werkplaatsen | Berenschot blog

Vormgeving Academische werkplaatsen in verpleging, verzorging en thuiszorg

Blog
Vormgeving Academische werkplaatsen in verpleging, verzorging en thuiszorg

Deel deze blogpost

Datum

24 augustus 2023

Leestijd

1 minuut

Over Morgen is het platform dat werk maakt van een toekomstbestendige zorg. Onder meer door in dialoog met medewerkers op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen en ideeën. Maar ook door onderzoek te doen naar duurzame inzetbaarheid en de effectiviteit van interventies in de praktijk. Dit onderzoek wordt geleid door Berenschot-adviseur professor dr. Annet de Lange. Regelmatig publiceert zij over de uitkomsten van dit onderzoek en de inzichten die dit oplevert.

In dit blog staat zij stil bij de vormgeving van zeven zogenaamde academische werkplaatsen in de verpleging, verzorging en thuiszorg.

Wat is een Academische Werkplaats?

Een Academische Werkplaats is een plek waarin praktijk en onderzoek intensiever samenwerken en via actieleren kennis en onderzoeksresultaten met elkaar uitwisselen. Waar ook intervisie plaatsvindt om de samenwerking tussen diverse professionals in het werk te kunnen verbeteren. In onze academische werkplaatsen kijken wij naar het thema duurzame inzetbaarheid en onderzoeken wij de implementatie en de effecten van specifieke interventies die ingezet worden als onderdeel van dit programma.

De Academische Werkplaatsen hebben als uiteindelijke doel om het zogenaamde ‘evidence-based' werken met betrekking tot het thema duurzame inzetbaarheid en de inzet van evidence-based interventies te stimuleren. Oftewel: gebruik maken van dat wat bewezen werkt.

Met behulp van actieleren doen we met verschillende stakeholders kennis op over wat er in de implementatie van deze nieuwe werkmethodieken of interventies nog verder verbeterd kan worden. De eerste fase in de academische werkplaatsen is het vaststellen van de meest urgente behoeften die er zijn binnen zorgorganisaties. Welk duurzame inzetbaarheid thema is nu het meest urgent om over te actieleren en interventies voor in te zetten?

Eerste resultaten

Uit de eerste quickscans, interviews en deskresearch resultaten is duidelijk geworden dat die behoeften bij de betrokken zorgorganisaties behoorlijk uiteenlopen. Er zijn organisaties die bijvoorbeeld graag met elkaar willen leren over het thema eigen regie van medewerkers en hiervoor interventies gaan inzetten komend jaar. Maar er zijn er ook die geïnteresseerd zijn in de transformatie van de eigen HRM-strategie om een match tussen arbeid en kans-personeel vanuit HR beter vorm te kunnen geven. Met andere woorden: de onderwerpen zijn divers, maar de gekozen aanpak voor actieleren en onderzoek doen hetzelfde.

De eerste actieleer bijeenkomsten (ongeveer 2-4 kennissessies per academische werkplaats) staan inmiddels gepland. Ik kijk ernaar uit om organisaties in deze blogserie verder mee te nemen in de lessen die wij hieruit leren. Met de hoop dat zorgorganisaties in de hele sector kunnen leren van dat wat we in het klein onderzoeken.

Kalorama

Meer weten? Bekijk dan deze video over de Academische werkplaats bij Kalorama.

Blijf op de hoogte met onze laatste inzichten

Meld u aan voor onze nieuwsbrief